Özönvíz

2023.05.18. 07:00

Egyre nehezebben birkózik meg a sok esővel a talaj, kinőtte medrét a Kapos

Eddig nagyon kellett az eső, el is nyelte a föld, de most már nem birkózik meg vele – mondták a somogyi gazdák, akik a felhőket lesik, jön-e további csapadék. Foltokban megjelent a belvíz a földeken, megteltek az árkok a dél-somogyi falvakban, és a Kapos is megmozdult.

Kovács Gábor

Fotó: Lang Róbert

Szántó Zsuzsanna minden reggel úgy kezdi a napját, hogy a korláthoz dőlve megnézi a Kapos folyót. 1975 óta dolgozik Kaposvár donneri városrészében. 

Fotók: Lang Róbert

– Borzasztó volt látni, amikor az aszályos időben csak 30 centis volt a víz, öt éve nem hallottam a békákat kuruttyolni – mondta a fodrásznő. – Most végre jött egy árhullám, amitől felfrissült a környék. 
Kilépett a folyó a medréből, szétterült az árterén, de a védműveket még nem érte el a víz. Rengeteg eső esett az utóbbi napokban. Udvaros Zoltán látrányi nagygazda már tud mutatni olyan szántóföldeket, melyek víz alatt állnak. 

– Eddig nem volt probléma, mert a talaj vízhiányos volt – mondta. – De most már nem tudja beinni a csapadékot a föld, nálunk bizony a legelőkön és a szántókon is áll a víz néhol. A napraforgó és a kukorica is kikelt. Ha most lemenne a víz, akkor még nincs nagy kár, de ha a következő napokban érkezik még eső, akkor akár 10–15 százalékos is lehet a veszteség. 

Hatvan milliméterig mérte az esőt Toponáron Tóth István növényvédelmi szakmérnök, azután kiöntötte a megtelt vízmércét. Arról van tudomása, hogy májustól a 100 millimétert is meghaladta a csapadék Somogyban. Vízfoltok sok helyütt láthatók a szántókon, de összefüggő, nagy területeken nincs víz. Eróziós károkat nem okozott a talajban a csapadékos idő. 

– Végre telítődött vízzel a talaj, az utóbbi napok esői a tavaszi csapadékigényt bőségesen kielégítették, ez kedvező a napraforgó, cukorrépa és a kukorica esetében – értékelte. – A korábbi 5–6 aszályos évhez képest ez jó, és bízom abban, hogy most egy szárazabb periódus következik. 

Sokan egy hétig nem tudtak palántázni a sár miatt a kiskertekben. A sok eső a gyümölcsösökben elősegíti a gombabetegségek megtelepedését, a levéltetvek is szaporodhatnak, ezért a kártevők ellen védekezni kell, tette hozzá. 

Dél-Somogyban megteltek az árkok 

Dél-Somogyot öntötte el a legtöbb csapadék, Csokonyavisontán a hétvégén villámárvíz okozott rengeteg gondot és azóta is esett még szakaszosan eső a településen. A környékbeli falvakban megteltek az árkok a szakadó esőtől. Szulokban homokos a talaj, ez a legtöbbször könnyen beszívja a vizet, de az árkok vízelvezető kapacitását most alaposan próbára tette a hatalmas esőzés. 

Hengerics József, Szulok polgármestere kérdésünkre elmondta, hogy még nem öntött ki a víz a megtelt árkokból, így épület náluk nem került veszélybe. Ez azért is jó hír, mert az előző vihar után még bőven maradt javítanivaló a házakon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában