Árvíz

2023.06.13. 14:15

Tisztítsuk az árkokat, hogy legközelebb ne a mi pincéket lepje el a víz

Ön már meggyőződött róla, hogy az elmúlt hetek esőzései milyen hordalékot hoztak magukkal? Szemetet, ágakat, az útszéli kisebb-nagyobb köveket is képes magával sodorni a víz, ami eltömíthette az ön hídja alatt is az átereszt, és ön lehet a következő, akinek a házát elönti az ár egy következő felhőszakadást követően.

Fotó: Balatonberény Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesülete

Ugye önnél ilyen nem fordulhat elő?

Az ingatlanok gondos gazdái minden egyes vihart követően szemrevételezik az árkokat, mert tudják, ez az ő feladatuk. Az átereszek könnyedén eldugulhattak a lehullott falevelektől, faágaktól, sártól, törmelékektől, és így a vízelvezető-rendszerek nem tudják betölteni funkciójukat.

Ha eddig még nem tette, akkor ebben a napsütésben – fellélegezve a múlt heti eső után – van rá lehetőség, hogy a partoldalak elburjánzott növényzetét lenyírja, kigazolja, a ház előtt a vízelvezető árkokat kitakarítsa!

Az ingatlanok és közterületek tisztán tartását szabályozó 1/1986. (II. 21.) ÉVM-EüM együttes rendelet szerint a tulajdonos köteles gondoskodni a járdaszakasz melletti nyílt árok tisztán tartásáról, a csapadékvíz zavartalan lefolyását akadályozó anyagok és más hulladékok eltávolításáról.

Somogy vármegye 246 településéből 134-et veszélyeztet helyi vízkár. Belvíz és egyéb vízkárok ugyan bármikor előfordulhatnak a lehullott csapadék mennyiségétől függően, de a tisztítással elérhető, hogy az erre kialakított rendszerek a lehető legtöbb vizet elvezessék.

Kérjük, még idejében győződjön meg róla, hogy szükség van-e a vízelvezetők karbantartására! A víz útjába kerülő bármilyen akadály ugyanis meggátolja a víz elfolyását, vagy felduzzasztja azt. Ilyen esetben az ön kertjében vagy akár otthonában is kárt tehet a víz. A házak felázhatnak, veszélybe kerül azok állaga. Ne kockáztasson!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában