Szokásjog

2023.07.13. 10:43

Szombattól kezdődik az ítélkezési szünet

A bírák és igazságügyi alkalmazottak minden év július 15-én ünneplik a Bíróságok Napját, mely a bírói hatalom gyakorlásáról szóló törvény megszületésének évfordulójára esik, egyben megemlékeznek a bíró függetlenség fontosságáról is.

Kovács Gábor László

Fotó: Shutterstock

Az idén is a Bíróságok Napján, 2023. július 15-én veszi kezdetét az ítélkezési szünet. Az augusztus 20-ig tartó időszakban a Kaposvári Törvényszéken az ügyfélfogadás és az ügyfélsegítő szolgáltatás működése változatlan, a bíróságok azonban tárgyalásokat fő szabály szerint nem tartanak. Az ítélkezési szünet időtartama a polgári perekben a felekre nézve megállapított határidőkbe nem számít bele. A határidők számításának általános szabályai irányadók azonban az ítélkezési szünet alatt is a soron kívüli ügyek, a végrehajtási perek, az előzetes bizonyítás és egyes nemperes eljárások esetén (például a cégeljárás, a csőd- és a felszámolási eljárás, a végelszámolás, a végrehajtás). Büntetőügyekben a bíróságok törvényi feladataikat folyamatosan ellátják: eljárnak az előállításos ügyekben, a gyorsított eljárásokban és döntenek a kényszerintézkedések alkalmazásáról. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában