Hiányos ügyintézés

2023.09.20. 11:24

Jelentős adóbírság vár az építóipari cégre

Közérdekű bejelentésre indult vizsgálat annál az építőipari cégnél, amelyik több millió forint értékű bontási munkálatokról csupán egy átvételi elismervényt állított ki a megrendelő részére.

Harsányi Miklós

Ennek megalapozottságát a kockázatelemzés eredménye is indokolta. A cég folyamatosan vásárolt építési anyagokat, ugyanakkor nem vagy alig állított ki számlákat, így több millió forint áfát igényelt vissza a költségvetésből. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) tájékoztatása szerint a konkrét építkezésről a vizsgálat után a vállalkozó kiállította az elmaradt számlát és önellenőrzéssel bevallotta az áfát. 

Az adóhatóság azt is közölte: bevételeltitkolás gyaníthatóan nem volt véletlen, ezért a NAV a kockázat miatt a korábbi időszakokra áfa-ellenőrzést indított. Az Online Számla rendszer adatai alapján a vállalkozás egy balatoni településen huzamosabb ideig vásárolta az építőanyagokat, de a projektben számlát nem állított ki. Az ellenőrök kérdéseire az ügyvezető kitérő válaszokat adott, s az általa átadott iratcsomagból számos dokumentum hiányzott. A NAV az e-építési napló adataiból megállapította, hogy az építtető több részletben, összesen 37 millió forint előleget fizetett ki készpénzben az építőipari cégnek, de számlát azokról nem kapott. 

A NAV nyolcmillió forint áfa befizetését rendelte el, a szándékos adóeltitkolás miatt 200 százalékos adóbírság vár a cégre.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában