Sonline.hu videó

2023.11.20. 13:19

Félmilliárdos műkincslopást derítettek fel Siófokon

Fémkeresővel kutatott fel és értékesített régészeti emlékeket egy 53 siófoki férfi.

Kovács Gábor László

A tevékenységéről az idén januárban a Nemzeti Védelmi Szolgálat tájékoztatta a Somogy Vármegyei Rendőr-főkapitányságot, miszerint a férfi illegális műkincskereskedelmet folytat, magángyűjteményt tart fenn, és a felkutatott tárgyakat eladja. Az ügyben hétfőn tartottak sajtótájékoztatót a siófoki rendőrkapitányságon, Fellegi Norbert ezredes, bűnügyi rendőrfőkapitány-helyettes részvételével.

Elhangzott, hogy 2023 májusában rendeltek el nyomozást Siófokon, ezután igyekeztek felgöngyölíteni a férfi kapcsolatait. Részben legálisan kutatott, mert szerződése volt több múzeummal, amelyben vállalta, hogy a régészeti leleteket átadja. Főként Somogy és Fejér vármegyében kutatott, de hét vármegyében volt üzleti és munkatársi kapcsolata, az ismerősei közül egyesek az értékesítésben, mások a restaurálásban segítettek. 

Római pénzérmék és ékszerek is voltak az illegális gyűjteményben.

A magángyűjteményében antik régiségek, főként római pénzérmék és ékszerek, fibulák szerepeltek. A férfi ugyanis csak egy részét adta le a talált leleteknek, jelentős részét viszont megtartotta, állítja a rendőrség. November 16-án országosan összehangolt akciót tartottak 8 vármegyében és Budapesten, 91 rendőr részvételével. Összesen 28 helyszínen tartottak házkutatást, és 11 ezer antik tárgyat foglaltak le, főként római érméket és ékszereket. 

Az ügyben három férfit gyanúsítottként hallgattak ki, egyikük feltáró jellegű beismerő vallomást tett, a másik azonban nem vallott, és a harmadik tagadott. A gyanúsítottak szabadlábon védekeznek. A gyanú üzletszerűen, nagyobb értékre elkövetett lopás bűntettéről szól, de a bűncselekmény jellege a szakértői vélemények függvényében változhat, sőt a gyanúsítottak köre is bővülhet. Alapesetben ez a bűncselekmény öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető, de mivel jelentős a kárérték, elérheti akár az ötszázmillió forintot is, ha bűnösnek találják a gyanúsítottakat, tíz év börtön is fenyegetheti őket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában