Megelőzés

2023.11.14. 16:14

Házhoz viszik a tűzmegelőzési ismereteket

A Somogy Vármegyei Önkormányzat és a Somogy Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság együttműködésének köszönhetően tűzmegelőzési ismeretekkel is felruházták a kistelepülések „közbizalmasait”.

Sohasem volt még ilyen – hangsúlyozta köszöntőjében Huszti Gábor, a Somogy Vármegyei Közgyűlés alelnöke a falu- és tanyagondnoki képzésen, Kaposváron. Ez egy kiváló lehetőség a leendő falu- és tanyagondnokoknak, hiszen ez az ellátási forma éppen azért jött létre, hogy a kistelepülési hátrányokat mérsékeljék – tette hozzá az alelnök. A hatszáz lakosnál kisebb településeken, illetve a külterületen élők főként akkor találkoznak a katasztrófavédelem munkatársaival, ha már baj van. Ezután azonban a falugondnokoknak köszönhetően a lakástüzek megelőzésével kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról ők is értesülnek.

A lakástüzek szempontjából legveszélyeztetettebbek az idős, egyedül élő állampolgárok – ezt már Tompos Gábor tűzoltó alezredes, vármegyei tűzoltósági főfelügyelő mondta a képzés résztvevőinek. Az Alaptörvény kimondja, hogy mindenkinek joga van a személyi biztonsághoz, ezért a Somogy Vármegyei Tűzmegelőzési Bizottság minden lehetőséget megragad, hogy mindenkihez eljuttassa a legfontosabb tűzmegelőzési intelmeket. A falugondnokok ismerik a helybélieket, közbizalmat élveznek, így általuk házhoz megy az információ.

A legtöbb lakástűz gondatlanságra, vagy akár egy apró figyelmetlenségre vezethető vissza. Ezért Somogyi Tamás tűzoltó főhadnagy beszélt az elektromos készülékek helyes használatáról, a sütés-főzés közben keletkező tűzesetekről, a zöldhulladék égetést szabályairól, a gyertyagyújtás veszélyeiről, a tüzelő- és fűtőberendezések karbantartottságának fontosságáról és biztonságos üzemeltetéséről. A képzésen szó esett arról is, hogy a falugondnokok miként tudnak segíteni időpontot egyeztetni a kéményseprőkkel, hogy az ingyenes lakossági szolgáltatást mindenki igénybe tudja venni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában