Vád

2024.01.25. 15:25

Tizenkét évre ítélték, mert sorsára hagyta az édesanyját az erdőben

Egy 57 éves német férfit azzal vádoltak, hogy 2022 október végén kitette az autóból és sorsára hagyta mozgássérült édesanyját egy pusztakovácsi erdőben. A 83 éves nő holtteste napokon át feküdt az erdőben, míg rátaláltak. Az ügyet kedden zárták le a Kaposvári Törvényszéken.

Kovács Gábor László

A korábbi egymásnak ellentmondó állításai megkérdőjelezték a vádlott szavahihetőségét, fejtette ki vádbeszédében az ügyész. A német férfi el is mondta, hogy azért hazudott, mert félt a következményektől. Azt, hogy a pusztakovácsi erdőben napokig táboroztak volna, cáfolja az a tény, hogy csupán három cigarettacsikket találtak a holttest közelében, rajta az erős dohányos vádlott DNS-vel. Az őszi időben a kocsiban nem fagyhatott meg anya és fia, hiszen fűtöttek, és egy nagy testű kutya is volt az utastérben. Máshogy nem történhetett a kihűlés, hogy a férfi szándékosan kirakta az autóból, kabátokkal betakarta, és a járókeretét elérhetetlen távolságba tette. A tanúvallomások alapján az ügyész bizonyítottnak látta, hogy a férfi nem törődött az anyja ellátásával, elhanyagolta és bántalmazta. 

A védelem a vádlott felmentését kérte.

Részben bűncselekmény, részben bizonyítottság hiányában. Az ügyvéd megemlítette, hogy a halottkém a halál okát csak nagy valószínűséggel tudta megállapítani a belső szervek bomlása miatt. Ugyanezen okból külsérelmi nyomokat sem találtak. A kihűlésre egy körömnyi foltból következtettek a gyomor nyálkahártyáján, de az gyomorfekély vagy más betegség miatt is lehetett. A 85 éves nő álmában keringési zavar miatt is meghalhatott, jelentette ki. 

Az utolsó szó jogán a vádlott azt mondta, hogy:

nem vagyok bűnös, édesanyám természetes halállal halt meg. 

Majd hozzátette, hogy nem volt oka, hogy a halálát okozza, hiszen az ő nyugdíjából éltek, és szerette az édesanyját. A férfi egyébként a börtönben öngyilkosságot kísérelt meg.  

Nem állapítható meg, hogy milyen állapotban volt, de még életben volt a sértett, amikor a fia kirakta az erdőben, mondta a bíró, és 12 év fegyházbüntetésre ítélte a vádlottat. Aggálytalannak ítélte a halál okát meghatározó orvosszakértői véleményt, a boncolás nem talált más halálokot, mint a kihűlést. A felek fellebbeztek, így az ügy másodfokon a Pécsi Ítélőtáblán fejeződik be. Érdekesség, hogy az ügyvéd a perbeszédében a mesterséges intelligenciára hivatkozott, de a bíró szerint az nem bizonyítási eszköz egyelőre.       

     

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában