Értékelő

2024.03.18. 16:11

A somogyi tűzoltókat jóval több műszaki mentéshez riasztották, mint tűzesethez

Hétfőn évértékelő és feladatszabó állománygyűlést tartottak a somogyi katasztrófavédelmi igazgatóságon. Csaknem négyszer annyi műszaki mentéshez riasztották a somogyi tűzoltókat 2023-ban, mint tűzesethez.

Harsányi Miklós

 A somogyi katasztrófavédelmi igazgatóság tájékoztatása szerint kisfilm mutatta be az igazgatóság tavalyi tevékenységét, amelyről Krám István tűzoltó ezredes, vármegyei katasztrófavédelmi igazgató is részletesen beszámolt. 

Az ezredes hangsúlyozta: a káresetek számát leginkább a szélsőséges időjárási események befolyásolták. A károk mihamarabbi felszámolásában a hivatásos és önkormányzati tűzoltók egész évben számíthattak az önkéntesek segítségére. Az igazgató felelevenítette a kiemelt beavatkozásokat: február első hétvégéjén Somogyon végig söprő vihar okozta 432 műszaki mentés felszámolását vagy a somogyszobi sertéstelep tüzét, a Balatonba zuhant helikopter mentését valamint a veszélyes anyagot szállító jármű és egy személyautó balesetét Nagybajomnál.

 Az ezredes kiemelte: az eredményes kárfelszámolásokhoz szükség volt a műveletirányítási központ valamint a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat munkatársainak magasszintű tudására is. 2023-ban a műveletirányítók 6161 riasztási adatlapot kezeltek. Ugyanakkor górcső alá kerültek a hatósági feladatok, a veszélyes üzemek és veszélyes szállítmányok felügyeletével, ellenőrzésével kapcsolatos feladatok és a kritikusinfrastruktúra-védelem helyzete. Az igazgató hangsúlyozta a tűzmegelőzési bizottság tevékenységét.

Vietórisz Ágnes tűzoltó ezredes, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság humánszolgálat vezetője értékelte az igazgatóság munkáját, külön kiemelve az óriási eredményt, hogy 2023-ban Somogyban senki sem vesztette életét lakástűzben és szén-monoxid-mérgezésben. 

Az ezredes hangsúlyozta: a somogyi tűzoltók kivették részüket a törökországi földrengést követő életmentésekből i, valamint oroszlánrészt vállaltak a HUSZÁR Mentőszervezet sikeres újraminősítéséből. Az értékelés végén az elöljáró tolmácsolta a főigazgató köszönetét és elismerését a somogyi kollégáknak, akik hozzájárultak 2023-ben is a vármegye biztonságához, védelméhez.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában