nemzetbiztonság

2017.10.19. 15:59

Vesztegetésért ítélték el Galambos Lajost Kaposváron

Zárt ajtók mögötti tárgyaláson hozott ítéletet a Kaposvári Törvényszék Katonai Tanácsa Galambos Lajos, a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) egykori főigazgatója ellen, akit két társával együtt vesztegetéssel vádoltak.

K.G.

Az ügy államtitoknak minősül, ezért csupán az ítéletet olvasta fel a nyilvánosság előtt Ifkovics Béla hadbíró ezredes, tanácsvezető bíró. A Magyar Idők információi szerint az ügy az Egymásért Egy-másért Alapítvány körüli anomáliákból robbant ki. A lap szerint az alapítvány a legmagasabb rangú titkosszolgálati vezetők kifizetőhelyeként működött évekig. Az alapítvány volt vezetőjét, Jakubinyi Róbertet Bécsben fogták el 2011-ben, és átadták a magyar hatóságoknak. Jelenleg egy másik ügy miatt van előzetes letartóztatásban. A vesztegetések miatt 2013-ban emelt vádat a Központi Nyomozó Főügyészség. Kaposváron most az első fokú ítélet született meg.

Eszerint Jakubinyi Róbert bűnös folytatólagosan elkövetett vesztegetés bűntettében, ezért őt 4 év börtönre, és 5 év közügyektől eltiltásra ítélte a törvényszék. Galambos Lajost is bűnösnek találták vesztegetés és államtitoksértés bűntettében, ezért 5 év börtönt, és 8 év közügyektől eltiltást kapott. A harmadrendű vádlottra, Gy. Györgyre, a hivatal volt osztályvezetőjére vesztegetés miatt 3 év börtönt és 5 év közügyektől eltiltást szabtak ki.

Mindezek mellett Galambos Lajost 150 millió forint, és Gy. Györgyöt 100 millió forint vagyonelkobzásra ítélték. Az ítélet nem jogerős.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában