Aratófesztivál

2017.07.29. 18:04

Elfeküdt a búza Somodorban

A régi idők aratását elevenítették fel Somodorban, a már hagyományos immár negyedik Aratófesztivált. A rendezvényre nagyon sokan voltak kíváncsiak a településről, de a környező falvakból is érkeztek aratóbandák.

Koszorus Rita

Énekszóval és jól megfent kaszákkal indultak el az aratócsapatok a verseny helyszínéül szolgáló búzatáblára. 9 csapat nevezett a megmérettésbe, amely nem csak az önfeledt múltidézésről szólt. – Tízszer tízes parcellákon kell kézzel aratni – magyarázta a verseny menetét Pásztói András. – Az aratóbandának le kell aratnia a búzát és zsűri bírálja el az elvégzett munkát. Tehát azt nézik, hogy milyen a tarló magassága, milyenek a kévék, – tette hozzá a rendezvény helyszínét adó Agraria Zrt. vezetője.

A csapatok egy kaszásból, egy marokszedőből és egy kévekötőből álltak. A résztvevők hagyományos öltözékben dolgoztak a kellemes július végi napsugarak alatt. Az időjárás kicsit sem zavarta az aratókat, rendíthetetlenül járt a kasza és az asszonyok sürögtek a levágott búza között.

Az aratás hagyománya komoly közösségformáló szereppel bír, mondták a szervezők. Hiszen régen ilyenkor összejött az egész család és közösen aratták le az egész éves munka gyümölcsét. – Ez régen úgy zajlott, hogy aratáskor megbeszélték mi lesz az ebéd otthon és együtt fogyasztották el – idézte fel a hagyományokat Buzsáki Károlyné, a Somodori Hagyományőrző Egyesület vezetője. – Tehát a munknak nagyon nagy összetartó ereje is volt.

Ez volt a cél az Aratófesztivállal is, tudtuk meg Pásztói Andrástól. – Bemutatjuk a hagyományokat, az aratás kemény munkáját – mondta a vezérigazgató. – Nyáron volt a betakarítás az egész év kenyeréhez akkor teremtették elő az alapanyagot, vagyis a búzát. Tehát a fiatalokkal szeretnénk ezt megismertetni, hogy ők is tudják: a mezőgazdaság volt valaha eleink legfontosabb munkája. Arra is fel kívánjuk hívni a figyelmet, hogy a modern mezőzgazdálkodás már jóval egyszerűbb, a korszerű eszközöknek, gépeknek köszönhetően.

Gépbemutató is színesítette a programot. S a másik fő versenyszám az aratóverseny volt. Erre nyolcan neveztek, köztük középiskolás, valamint egyetemista tanulók és környékbeli vállalkozások is delegáltak versenyzőt. Itt is kijelölt parcellát kellett felszántani, ám az nem volt mindegy, hogyan.A szántóverseny a nemzetközi szabályoknak megfelelően zajlott, mindent milliméterre mértek a bírák.

S, miközben a versenyzők igyekeztek a legjobb teljesítményt nyújtani a főzőcsapatok bográcsaiban rotyogtak a kakaspörköltek. Számos variációt megmutatott a mintegy 18 nevező. Az egyik érdekesség a kukoricás kakaspörkölt volt, de hagyományos recept alapján egyszerűen sóval, borssal, paprikával is készült a finomság. A legtöbb helyen azt mondták, hogy a termetes szárnyas hajnalban még a tyúkudvarban kapirgált, így garantált volt a friss étel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában