A hitel ára

2017.07.20. 07:00

Nemesvid kilábalt a csődből, de a park és a focipálya még a banké

Nem mondom, hogy dúskálunk, de mindenre van pénzünk – így beszélt a mostani helyzetről az egykor csődbe ment falu, Nemesvid polgármestere. Azóta sikerült kilábalni a csődből, és beruházásokra is futja, de a település ingatlanvagyonának egy részén azonban még mindig rajta tartja a kezét a bank.

Kovács Gábor

 

Még 2006-ban egy 60 százalékos állami támogatású, összességében 928 millió forintba került szennyvízcsatorna-építéshez önerőként 150 millió forintnyi bankkölcsönt vett fel a település, amihez a beruházást végző víziközmű-társulat még további 170 millió forint, svájci frank alapú hitelt igényelt. A mintegy 300 milliós adósságból a konszolidáció munkája jutott Kovács Sándornak, aki időközben lett polgármester. Azóta a gazdálkodásuk felelősségteljes, stabil lábakon áll.

– 2012 végén kerültem be a képviselő-testületbe, később alpolgármester, majd polgármester lettem – mondta Kovács Sándor. – Addig lezajlott a csődeljárás, a vagyon egy részét elvitte a hitelező OTP Bank. Amikor átvettem az ügyeket, rendezett gazdasági csomagot kaptam. Azóta igyekszünk úgy gazdálkodni, hogy ne lehessen több probléma. Épületeket vesztettünk: a kultúrházat, a sportpályát, az önkormányzati épület alját, a tűzoltószertárat, a parkot. Ezeket a bank semmire sem tudta hasznosítani. Megállapodtunk, hogy az önkormányzat lesz továbbra is használó, abban egyeztünk meg hogy karbantartjuk. Többször volt róla szó, hogy visszakapjuk az ingatlanokat, 27 millió forint körül lenne a csomag ára, de egyelőre nem találtunk rá forrást. Az épületek használatért nem kell fizetnünk.

Korábban sikerült egy pályázaton nyerniük egymillió forintot, a pénzből egy 14 kamerás térfigyelő kamerarendszert építettek ki, ezt még három kamerával bővítették is. Azóta észrevehetően kevesebb lett a bűncselekmény, de ehhez az is hozzájárul, ha a renitens személyek börtönben vannak, vélik a falubeliek. Nemesviden van egy 40 főt számláló polgárőr egyesület, amelyet helyi vállalkozók is támogatnak. Nemrég korszerű képpel, GPS-szel rendelkező 5 új mobilkamerát vettek, és éjjellátó készülékeket is. Az idén negyven helybelinek munkát adó közmunkaprogramok segítségével sikerült gépekkel és eszközökkel felszerelni az önkormányzatot, egy nagyobb traktort is beszereztek. A mezőgazdasági mintaprogram keretében szép kertet művelnek a templom közelében. A 780 lakosú faluban sok a külföldi, mintegy száz német, holland betelepülő költözött a községbe.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában