Kezdődik az iskola

2017.08.26. 10:00

Figyelnek a diákokra – változik a busz- és a vonatmenetrend

Módosított menetrend, vonatpótló autóbuszok és rövidebb menetidő: a nyár végén újabb változásokkal kell szembesülniük a somogyi utasoknak. Indulás előtt ajánlott tájékozódni az autóbuszok és vonatok közlekedéséről.

Harsányi Miklós

– A Dél-dunántúli Közlekedési Központ Zrt. szeptember elsejétől Somogyban tizenhét regionális autóbuszvonalon az utasok, az iskolák és az önkormányzatok részéről érkezett igényekre reagálva kisebb menetrend-korrekciókat hajt végre – tájékoztatott Széki Éva, a társaság szóvivője. – A barcsi szakképző iskola kedvezőbb reggeli kiszolgálása érdekében a 6088 Barcs–Istvándi–Szigetvár buszvonalon a Szigetvárról jelenleg 7.10-kor Barcsra induló 658 sz. járat tíz perccel korábban, hét órakor közlekedik, így Barcsra nyolc óra előtt már megérkezik.

Másik jelentős változás, hogy az 5606 Pécs–Sásd–Kaposvár buszvonalon több járat menetideje módosul. Az indulási idő változatlansága mellett ez jellemzően öt perccel korábbi érkezést eredményez bizonyos járatoknál a baranyai és a somogyi megyeszékhelyekre. A harmadik jelentősebb módosítás az 5985 Kaposvár–Somogyjád–Alsóbogát autóbuszvonalon lesz. A szeptemberi változás azt eredményezi, hogy az Osztopán érintésével közlekedő buszjáratok előbb érintik Eddét és Alsóbogátot, s csak ezután közlekednek tovább Osztopánba. Széki Éva arra is felhívta a figyelmet, hogy ezen kívül több buszvonalon pár perces indulási, illetve menetidő korrekciókat is bevezetnek a tanulószállítás optimális biztosítása érdekében. S egyúttal arra kérte az utasokat, hogy a szeptember elsejével kezdődő tanév kapcsán végrehajtott menetrend-változásokról a társaság honlapján tájékozódjanak.

A balatoni vonalakon augusztus 28-tól visszaáll az eredeti menetrend. Akkortól már nem a Balatonhoz, Velencei-tóhoz vagy külföldi nyaralásra vonattal utazókra, hanem ismét a munkába és az iskolába járók utazási szokásaihoz igazodik a vasútvállalat. A MÁV Zrt. kommunikációs igazgatósága azt is közölte: a 40-es, Budapest–Pusztaszabolcs–Pécs vonalon augusztus 31-én befejezik a nyáron zajló felújításokat. Így szeptember elsejétől már nem kell az utasoknak minden vonat helyett pótlóbuszokkal utazniuk, s a munkálatoknak köszönhetően tovább javulhat az arra közlekedő vonatok pontossága. A jelenlegi vágányzár után Budapest–Pécs között esztétikusabb belső környezet várja az Intercityvel utazókat, mivel olyan IC-kocsik közlekednek majd, amelyeknek jelentős része már átesett belső felújításon.

– Ősz elején fontos pályafelújítások kezdődnek – tudtuk meg. – Folytatódik a dél-balatoni vonal felújítása, mely három ütemben december 9-ig tart. Az első periódusban jelentős menetrendi módosítások lesznek. Szeptember 11-től október ötig Balatonboglár–Nagykanizsa állomások között a Budapest–Székesfehérvár–Gyékényes vonalon módosított menetrend szerint közlekednek a vonatok. Balatonszemes–Nagykanizsa között vonatpótló buszokkal kell közlekedni. Egyes vonatpótló autóbuszok csak Balatonszentgyörgyig közlekednek. A pótlóbuszokon a vasúti menetjegyek érvényesek, együttes elhelyezést és kerékpárszállítást ebben az esetben nem vállal a MÁV-Start.

Ugyancsak szeptember elsejétől december 9-ig három ütemben folytatódik a Kaposvár–Fonyód vonal felújítása. Az első szeptember 10-ig tart, ez idő alatt vonatok helyett vonatpótló buszok közlekednek. Szeptember elsejétől december kilencedikéig több ütemben, a 40a, Budapest–Pusztaszabolcs vonal Kelenföld–Háros, Érd állomás és Érd-Százhalombatta állomások közötti átépítése miatt a vonatok vágányzári menetrend szerint közlekednek. Az első ütem szeptember elsejétől október 23-ig tart, s jelentős menetrendi módosulással jár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában