Nemzeti vágta

2017.08.27. 20:00

Parádés küzdelemmel vágtáztak a döntőbe

Tizenhárom település lovasainak szurkolhattak vasárnap a hatodik Kaposvári Vágta nézői: izgalmakban bővelkedő futamok, látványos versengések jellemezték a találkozót, melynek a Meistro Lovastanya adott otthont.

Harsányi Miklós

A bágyasztó hőség ellenére délután is folyamatosan érkeztek a vendégek, az előfutamok előtt és után programkavalkád várta a közönséget. – Ha lovakról és viadalról van szó, a világ végére is elmegyek: bámulattal adózok a versenyzőknek – jegyezte meg egy fiatalember, aki családjával zarándokolt a Meistro Lovastanyára, ahol Bendes Csaba, a Nemzeti Vágta nevezési igazgatója és Meiszterics László főszervező is köszöntötte a néző-sereget. Négy előfutam, esélylatolgatás, izgalommal teli várakozás: nagy volt a tét, hiszen a legjobbak a Nemzeti Vágta döntőjébe juthattak. Ágyúdörgéssel indították a nagyszabású programot a huszárok, a rendezvény vendégei között sok volt a visszatérő látogató.

– Vágtass, ahogy a csövön kifér – kiabálta a bálványosi színekben versenyző Mihók Orchideának egy néző, úgy tűnik, célt ért a buzdítás. A 19 éves lány Becse P. nevű lovával nyerte az első előfutamot. Az ifjú hölgy lapunknak azt mondta: jól vette a startot, s a ló kiválóan bírta a tempót, s végig nagyon figyelt a pályára és a kanyarokra. Ez az összhang vezetett a győzelemhez. Egy kör amúgy 550 méter hosszú volt, s 1200 métert tettek meg a versenyzők. Egy szakértő szerint minden bizonnyal a start előtti feszültséget viselte nehezen a Mernyét képviselő ló, mely nem állt rajthoz, így kimaradt a viadalból, míg a harmadik előfutamnál a papírforma érvényesült, s a bajai induló ért elsőként célba, a negyediknél a kaposvári lovas, Rostási Klaudia Szikrázó Mayával szerezte meg a győzelmet. A közönség szórakoztatásáról nívós programokkal gondoskodtak a házigazdák: lovas ügyességi versenyt szerveztek, s a póni és a fogathajtó bemutató alighanem tovább növelte a lovassport szerelmeseinek széles táborát. Lovak és lóerők: felvonulásra érkezett a Somogyi Motorosok Közössége, fellépett a Lengyeltóti Brass Band fúvósegyüttes és Sasvári Sándor Jászai Mari-díjas színészt is meghívták. A büntetés-végrehajtási intézeti és a honvédségi bemutatón kívül az első somogyi önkéntes területvédelmi tartalékosok nyilvános szerződéskötését is a kaposvári vágtára időzítették.

 

Baját képviselő Németh János My Boy Mennydörgés nevű lovával nyerte meg vasárnap este a kaposvári vágta döntőjét, második helyen Mihók Orchidea (Bálványos) végzett, harmadik – Szikrázó Mayával – a kaposvári Rostási Klaudia lett, míg a negyedik a buzsáki színekben induló Stoff Boglárka volt. Az első három helyezett jutott tovább a fővárosi megméretésre. Nagy érdeklődés övezte a vasárnap esti kis huszár futamot is, melynek győztese – Gazsi nevű lovával – Slánicz Dominika, aki Lázit képviselte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában