vakcinázás

2017.09.29. 11:30

Égből jön az áldás a veszettség ellen

Rókák veszettség elleni vakcinázása zajlik majd szeptember 30. és október 14. között hazánkban. Somogy is érintett a csalétekszórásban.

Böcz Zoltán

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal arra hívja fel a lakosság figyelmét, hogy a vakcinázás kezdetétől számított huszonegy napig ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendel el az illetékes járási főállatorvos.

A rókák vakcinázását évente két alkalommal szervezi meg az állategészségügyi hatóság. A több mint 600 millió forint költségvetésű program 75 százalékban az Európai Unió társfinanszírozásával valósul meg – tájékoztatott közleményében a NÉBIH. Idén ősszel mintegy 67 ezer négyzetkilométeren kerül sor a vakcina kiszórására kisrepülőről.

A csalétek az ember számára kellemetlen szagú. Annak érdekében, hogy minél több róka fogyassza el a csalétekbe rejtett oltóanyagot, az érintett térségekben a vakcinázás kezdetétől számított huszonegy napos periódusra az illetékes járási főállatorvos ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendel el. A korlátozások pontos időpontjáról a települések önkormányzati hirdetőtábláján, valamint a külterületeken kihelyezett plakátok segítségével tájékozódhat a lakosság – derül ki a közleményből. Az érintett somogyi települések listája elérhető a NÉBIH weboldalán.

 

A veszettség vírusára a vadon élő és házi emlősállatok egyaránt fogékonyak, de vakcinázással a betegség megelőzhető. A veszettség elleni védőoltás a kutyáknál kötelező, szabadba kijáró macskák esetében pedig ajánlott. A vadon élő állatok körében a fertőzés fő okozói a vörös rókák, melyek magyarországi állománya mintegy 75 ezer egyedre becsülhető. A NÉBIH közleményéből kiderül, hogy az elmúlt évben a vakcinázott területeken a rókák mintegy háromnegyede elfogyasztotta az orvosságot.

Hazánkban már ritkán fordul elő a veszettség. Legutóbb márciusban mutatták ki a vírust Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, egy rókában és két kecskében. Emberi megbetegedésre 1994 óta nem került sor.

A NÉBIH veszettséggel foglalkozó honlapján hasznos információk találhatók többek között a betegség tüneteiről, terjedésének módjáról és megelőzéséről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában