Somogy

2017.09.11. 11:30

Még két kemény tél és összedől – végveszélyben a kastélyok

Somogyban sok elhagyatott, pusztuló kastély vár segítségre. A kormány kastélyfelújítási programjának keretében belül az év végéig megkezdődik országosan 15 kastély és vár felújítása, ám a megyébe egyelőre nem jut a támogatásból.

Kovács Gábor, [email protected]

Nincs somogyi helyszíne az 55 milliárd forintos Nemzeti kastélyprogram és Nemzeti várprogramnak, tudtuk meg Fitos Pétertől, a Budavári Ingatlanfejlesztő és Üzemeltető Nonprofit Kft. munkatársától. Ők a vagyonkezelést végzik, és egyelőre arról sem tud, hogy új helyszínekkel bővülne a program. Virág Zsolt, a kastélyprogram és várprogram végrehajtásáért felelős miniszteri biztos szerint 2019-ig átadják a 39 épületet felölelő felújítás első ütemét.

A Somogy megyei kastélylexikon mintegy 80 kastélyt és kúriát sorol fel, sok közülük ma már nagyon rossz állapotban van. A megmentésükhöz kormányzati segítségre várnak a települések, azonban ennek a legnagyobb akadálya az, hogy az épületek többsége magántulajdonba került néhány évtizede. Nem ritka, hogy a tulajdonosokat sohasem látják, az épületekre pedig évek óta nem fordít gondot senki.

– Még két kemény tél, és össze fog dőlni – mondta lemondóan a Maár-kastélyról Mecseki János, Kercseliget polgármestere. – A tulajdonost másutt kell keresni. Örömmel ragadnánk meg a kormányzati segítséget, de mivel a hányatott sorsú kastély nem az önkormányzat tulajdona, nem tudunk ezzel a helyzettel mit kezdeni. Nehéz elfogadni a helybelieknek, hogy az egykor szép, virágzó épületet most látjuk tönkremenni. A tulajdonos elérhetetlen, a parkban évente kétszer-háromszor lenyírják a füvet, de a hóeltakarítást, a járdák rendbetételét már az önkormányzat végzi a környéken. Korábban az építési hatóságon keresztül próbáltunk nyomást gyakorolni a tulajdonosra, sikertelenül.

Nagy kár lenne értük

– Egy-két éve van teljes enyészetig, ez a kastély a végnapjait éli – mondta a Somssich-kastélyról Tóth Árpád, Mike polgármestere. – Nyár elején küldtem egy levelet a miniszterelnöki hivatalba, kértem a segítségüket. A programhoz nem tudunk csatlakozni, mert a kastély magántulajdonban van, ez a legnagyobb problémánk. Csak annyit tudok tenni, hogy jelzem az állapotát. Ezt a problémát csak kormányzati, műemlékvédelmi szinten lehetne megoldani. Ehhez mi önkormányzatok kicsik vagyunk, nincs hozzá jogkörünk, hatáskörünk.

– A Goszthony-kastély, aminek osztrák a tulajdonosa, szörnyű állapotban van, és a szemközti kúria is – mondta Mester Balázs, Bárdudvarnok polgármestere. – Itt alkotott Goszthonyi Mária, aki nemcsak a település díszpolgára volt, de a Somogy Megyei Értéktárba is tartozik a munkássága. Nagy kár lenne érte, ha az kúria tönkremenne, összedőlne vagy elkótyavetyélnék. Ezt akartuk megakadályozni azzal, hogy igényeltük, kerüljön önkormányzati vagyonkezelésbe, de ezt nem sikerült elérni, és arról nincs információnk, hogy a jövőben milyen formában kívánják hasznosítani. A kastély környezetét a tulajdonos rendben tartja, a füvet lekaszáltatja, de az állagmegóvásra sem fordít.

– Tőkebevonásra lenne szükséges a somogyi kastélyok megmentéséhez, de ez nem megoldott jelenleg – mondta Pirosné Tamás Krisztina, Lad polgármestere, ahol a düledező Hoyos-kastély áll. – Az lenne a jó, ha megmenthetők lennének ezek a műemlékek, de ehhez vélhetően az kellene, hogy az állam kezébe vegye a dolgot, és kisajátítsa a nem megfelelően karbantartott kastélyokat, mert addig ki vagyunk szolgáltatva a magántulajdonosoknak.

A somogysárdi Somssich-ménesbirtok állt a legközelebb a segítséghez, mert 2014-ben még a kastélyprogram részeként emlegették, ám februárban váratlanul kikerült a nemzeti kastélyprogramból. A 2007-es bezárása óta árválkodik üresen a műemlékegyüttes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában