Értéknap

2017.09.22. 18:35

Erdélyi ízek hódították meg a Vigasságok terét

Erdélyi ízeket kóstolhattak a somogyi Vármegyeházán, a Vigasságok Terén Hargita és Somogy megye közös értéknapján. A testvérmegyék a gazdasági és kulturális együttműködés elmélyítésén fáradoznak, ezért hozták közelebb a lakossághoz Erdély és Somogy kiváló kézműves termékeit.

K. G.

– Mind a 246 somogyi település tud olyat, ami érték, legyen az kulturális, épített vagy természeti, és ez a mi megmaradásunk záloga – mondta a kaposvári megnyitón Huszti Gábor, a Somogy Megyei Közgyűlés alelnöke, köszöntve az erdélyieket. – Köszönjük, hogy Hargitából ellátogattak Somogyba, és ezzel erősítik a Kárpát-medencei összetartozást.

A két megye testvértelepülési megállapodását 1992 decemberében írták alá Kaposváron. – Hargitának 11 testvérmegyéje van, és éppen most készülünk aláírni a tizenkettediket, de közülük Somogy a legfontosabb: érezzük, hogy ide bármikor jöhetünk, szívesen fogadnak – mondta Szabó Barna, Hargita megyemenedzsere. – Hargita lakosságszám szempontjából hasonló Somogyhoz, 314 ezeren lakják. Gazdasági téren, a turizmusban és agrárügyekben együtt tudunk működni Somoggyal. Európai partnerprojektekben is számíthatunk egymásra. A gazdasági kapcsolat mellett nagyon fontos a kultúra közvetítése.

 

– Hargita a kistestvér, Somogy a nagy testvér – mondta Berregh László, a hargitai küldöttség képviselője. – Mindig éreztük a somogyiak támogatását és jóindulatát. A két megye települései közül 42 között van testvérkapcsolat. Ez jelzi azt, hogy átível a határokon az igaz, testvéri szeretet.

A Hargita Megyei Tanács „Székely termék” védjeggyel ellátott árucikkeit hozták el Somogyba. – Mézet, mézeskalácsot, kolbászt, sajtot és lekvárokat, szörpöket, valamint pálinkát kínálunk – mutatta meg a hargitai Szőcs-Mátyás István. – Ízelítőt adunk a hagyományos érdélyi ízekből. Bennünket Somogyban a borok és a szőlőhegyek látványa ragadott meg a legjobban.

– Van mit mutatnunk egymásnak, mert a két sokszínű megye kiegészíti egymást – mondta Gombos Sándor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke, aki szerint a két térség élelmiszer-feldolgozásban működhetne együtt a legeredményesebben.

Összesen 18 helyi kézműves terméket előállító somogyi termelő mutatkozott be a Vigasságok Udvarán.

Szőtteseket cseréltek

Az értéknapon állították ki a hosszúvízi közmunkások kézműves termékeit: táskát, rongyszőnyeget, párnákat, ágytakarókat és gyermekruhákat. Március óta szőnek, és azóta új fogásokat iktattak be, minőségben egyre fejlődtek. Máté-Botos Ivett polgármester elmondta: most megragadják az alkalmat, és felveszik a kapcsolatot a hagyományos erdélyi szőttesek készítőivel, ezzel bővítve a tárházukat. Konyharuhák és asztalterítők készítésében gondolkodnak.

Kulturális közeledést is nyújtottak

Kulturális programokkal is várták az érdeklődőket az értéknapon. Fellépett a Juhos táncegyüttes, a Marcali 3 Tenor, Ifj. Meggyes Csaba, a Somogy Táncegyüttes, valamint Hargita megye táncegyüttese. Hagyományos népi játékok kipróbálására is lehetőség volt. A Vármegyeházán filmvetítés és fotókiállítás mutatta be Hargita értékeit. A helyi termékekről és a helyi értékekről egy kerekasztal beszélgetést is tartottak. A műsort székely táncház zárta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában