testvérkapcsolat

2017.09.18. 19:20

Közös értéknapot tart Somogy és Hargita Kaposváron

Egy 25 éves testvérkapcsolat szünetelt öt évre, mert Somogynak és Hargitának egy ideig nem voltak közös rendezvényei, ám most új erőre kap az összefogás. Értéktár napon mutatkozik be Hargita a Vigasságok terén pénteken. Zenés műsorokkal, játszóházzal várják az érdeklődőket, de helyi termékeket is kínálnak.

K.G.

Közös értéknapot tart Somogy és testvérmegyéje, az erdélyi Hargita szeptember 22-én, a Vigasságok terén. Egy 25 éves kapcsolat megújításán fáradoznak, jelentette be Biró Norbert, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke. A két megye akkori vezetői még 1992 decemberében írtak alá együttműködési megállapodást, hogy intézményi szinten aktív kapcsolatot építsenek ki, vásárokat tartsanak.

Ezzel őrizték a magyarságtudatot, megmutatva az anyaország törődését a határainkon túlra szakadt honfitársainkkal. A testvérkapcsolat 2012-ig működött, amikor a megyei önkormányzat szerepe megváltozott. Most pályázati forrást találtak a testvérkapcsolat felelevenítésére, a Bethlen Gábor Alapkezelőtől 1,83 millió forintot nyertek az értéknap szervezésére, amelyre várják az érdeklődőket.

Pénteken a Honvéd Zenekar fogadja majd az érkezőket, a közös megnyitón részt vesz Borboly Csaba, Hargita megye elnöke is. A Vármegyeháza dísztermében a magyarországi és az erdélyi helyi termékekről, vállalkozásokról tartanak kerekasztalt. A Xantus teremben filmvetítés, fotókiállítás mutatja be Hargita kulturális és turisztikai értékeit. A Hargita és a Somogy Táncegyüttes is fellép a színpadon. Este székely táncházat rendeznek. Napközben mesterségek, népi játékok bemutatása zajlik a sátrak környékén. A mézeskalács készítés, fafaragás mellett bemutatkoznak Somogyország borai is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában