Meghívták a világot

2017.09.10. 15:30

Szállásért és ételért dolgoznak a külföldi önkéntesek Várdán

A világ minden pontjáról érkeznek az önkéntesek a Murphy család birtokára. Most éppen brazil, japán és kínai fiatalok segítenek a várdai farmjukon. Szállásért és ételért cserébe hat hétig dolgoznak a kertben és a ház körül. A fiatal önkéntesek azt mondják: a természet és az állatok közelsége az, ami vonzotta őket, na meg a lángos.

– Egy, kettő, három...kilenc – magyarul számolja a tojásokat, amelyeket a baromfiudvarban gyűjtött össze a japán Shun Ohashi. Az egyetemista fiú már egészen jól beszéli a nyelvünket, ez nem csoda, hiszen öt évvel ezelőtt már járt Kaposváron, mint cserediák. Azt mondja: azóta vágyott arra, hogy újra visszatérhessen. A fiatal srác Kawaszakiban nőtt fel, egy Budapesthez hasonló nagyvárosban, ahol nagyon kevés a zöld felület. Ezért is szeretett volna minél előbb visszatérni Somogyba. Szerinte a sok növény és élőlény a legizgalmasabb ebben a helyben.

– Nagyon szerettem Kaposvárban már öt évvel ezelőtt is, hogy rengeteg a zöld felület – mesélte élményeit magyarul a japán Shun Ohashi. – Az emberek nagyon kedvesek és az ételeket is szeretem, főleg a lángost. Azt már a szüleimnek is készítettem otthon Japánban.

Az egyetemista fiú nemzetközi kapcsolatok szakon tanul és szívesen elhelyezkedne akár Magyarországon is. A várdai farm fészerében éppen kukoricát darál Schai, a brazil önkéntes lány. A csöves kukoricát beleönti a darálóba, majd rutinszerűen indítja el. Miután elkészítette a tyúkok eledelét feltölti az etetőt. A fiatal lány – mivel még soha nem dolgozott farmon – a tapasztalatszerzés miatt érkezett a várdai gazdasághoz.

– Nagyon sokat tanultam itt, még soha nem végeztem ilyen jellegű munkát – mondta a brazil Schai Bock. – Már tudom, mikor milyen jellegű eledelt kell adni az állatoknak, a tyúkoknak vagy a kecskéknek, s ezeket el is tudom készíteni. Ez újdonság számomra. Jól érzem magam, kedves a fogadó családom és segítőkészek.

Schai is a nemzetközi Aiesec önkéntességet segítő szervezet közreműködésével jutott el Magyarországra. A harmadik segítőt, a 19 éves kínai lányt már jól ismerik a farm állatai. Neki a kecskék a kedvencei. Szívesen kényezteti őket a szárított kenyér csemegével. Szerinte a legjobb az, hogy sok új emberrel találkozhat, új kultúrával ismerkedhet.

– Nagyon színes ez az ország, más a táj, az emberek – mondta Muhan Guo. – Nagyon jó, hogy egy farmon több kultúra találkozhat. Gyakran főzünk egymásnak a saját konyhánkból. Ezeket az estéket szeretem a legjobban, nekem is a lángos az egyik kedvencem.

A várdai Görbe Farm tulajdonosai, a Murphy család férfi tagja amerikai, a hölgy pedig magyar doktornő. Azt mesélik: nyitottak a különböző kultúrák iránt és mivel kevés idejük van utazni, szeretnék, ha a nagyvilág jönne el hozzájuk. – Nagyon fontos nekünk, hogy a gyerekek is megismerjenek más országokat és azok szokásait – mondta Murphy P. Zita. – Ennek egyik módja az, hogy elutazunk. Erre azonban nem mindig van idő és keret, úgyhogy azt találtuk ki, mi hívjuk hozzánk a nagyvilágot.

Az önkéntesek hat hétig maradnak és a ház körüli munkákban, a mezőgazdaságban és egy magánóvodában segítenek. Ezért szállást és étkezést biztosítanak számukra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában