Ságvár

2017.09.18. 20:28

Történetek a ságvári Képes-fáról, legendák Szent Vendelről

Ha jó szándék vezetett és véded ezt a csodálatos környezetet, amiben mi élhetünk, legyen áldás utadon, szívedbe költözzön békesség és nyugalom – a Ságvárért Egyesület vándort köszöntő sorai olvashatók a több mint 300 éves Képes-fán.

Gamos Adrienn

Az idén is megemlékezésre, beszélgetésre gyűltek össze a Kilitiből, Ságvárról és Lulláról ide érkezők. Hosszú időn át a Jaba-pusztára vezető út mentén álló fa alatt pihentek meg, és imádkoztak az andocsi búcsúra igyekvők. Ezt a helyet mindig útba ejtették a székesfehérvári zarándokok is, akik 1930-ban helyezték el a fa törzsére, bárányokkal körülvéve Szent Vendel képét. Később ez elveszett… Helyette a Ságvárért Egyesület felkérésére Molnárné Szoják Éva, egyesületi tag új festményt készített a jószágtartó gazdák, pásztorok, juhászok védőszentjéről, melyet 2011 tavaszán szenteltek fel.

A 2005-ben alakult egyesület fontosnak tartja a ságvári Képes-fa megőrzését, környezetének védelmét. S hagyománytisztelő céllal minden évben szerveznek túrát a természetbarátok, közösségi és családi kirándulások kedvelt helyére. A megemlékezésen az öreg tölgy történetét Kristáné Soós Melinda, a Szent Kilit Plébánia képviselőtestületének tagja ismertette, míg középiskolás lánya, Noémi verset mondott.

Hunyadi László katolikus hitoktató Szent Vendel életéről, a hozzá fűződő legendákról, csodákról is beszélt. Elmondta: atyja rábízta a juhok legeltetését, és a mezők csendjében megérlelődött szívében a

remeteség utáni vágy. Ott temették el ahol remetekunyhója állt, a sírja fölé kápolnát emeltek, mely zarándokhellyé vált. Az összejövetel közös énekkel zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában