az otthon melege

2017.10.13. 14:00

Azonnal elkapkodják a tűzifát, csak januárra enyhülhet a hiány

Ha összeraknak egy-egy rakomány tűzifát, azonnal elkapkodják, tudtuk meg somogyi magánerdő-tulajdonosoktól. Szerintük januárra enyhülhet a tűzifahiány, de ez függ attól is, hogy milyen kemény lesz a tél.

K.G.

A magánszektorban már megindultak az őszi fakitermelések Somogyban. – Azt tapasztaljuk, hogy amint egy szállítmányt elkészítünk, azonnal sorba állnak érte a fakereskedők és a lakosok – mondta a somogyszobi Mocz András, a Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetségének (MEGOSZ) elnöke. – Ez azt jelzi, hogy kevés a tűzifa a piacon. Óvatosan fogalmazok: szerintem a jövő év elejére enyhülhet csak a helyzet, hiszen a hiány miatt sokan nyáron nem tudták megvenni a tűzifát, emiatt most tovább nő a beszerzések száma, és az elmúlt év készletei 100 százalékban kifogytak. Az idei termelés nyomán januárra növekedhetnek a készletek, persze ez attól is függ, lesz-e 20-30-40 igazán fagyos nap a télen.

A kereslet árfelhajtó tényezőként működik. Most a tűzifa köbméterenkénti nettó ára 18-19 ezer forint, ez közelít a tavalyi bruttó árhoz. Mocz András felvetette, hogy aktuális lenne a tűzifa áfájának öt százalékra csökkentése, ami további rezsicsökkentést jelenthetne.

Mocz András hozzátette: a megváltozott jogi környezet befolyásolja a magánerdő-tulajdonosokat abban, hogy termeljenek-e vagy sem. Az erdőtörvény hatályos, de a végrehajtási rendeletei még nem születtek meg. Ezért sokan kivárnak. A szállítmányozási rendszer szabályozása szigorodott, s ettől is tart sok magántulajdonos.

Hiány van tűzifából

– A tavalyi hosszan tartó hideg tél nagyobb tűzifa felhasználást eredményezett, a lakossági kereslet megnőtt – mondta a Ihárosi Péter, a SEFAG Zrt. sajtószóvivője. – A fűtési szezont megelőzően is magas volt az érdeklődés a lakossági tűzifa iránt, ugyanakkor a SEFAG Zrt. folyamatosan tudja teljesíteni a lakossági megrendeléseket. Mind a lakossági értékesítés, mind pedig a szociális tűzifaprogram, gördülékenyen, határidőre teljesül. A lakossági keresletnövekedés miatt Somogyban is növelni kellett a kiskereskedelmi árakat. Az árnövekedés elérte a 15 százalékot. Ennek ellenére szeptember végéig mintegy 70 százalékkal több tűzifát vásárolt a lakosság az előző évhez képest.

Visszaszorult az illegális fakitermelés

Az előző kemény tél miatt a lakossági tűzifakészletek már az év elején megcsappantak, tudatta a tűzifahiányról a szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményében a SEFAG Zrt. tulajdonosi jogait gyakorló Földművelésügyi Minisztérium. Az elhúzódó hideg időszak hatására az előző évektől eltérően már a 2016/2017. évi fűtési szezont követő időszakban megkezdődött a következő télre való felkészülés. A lakosság májusban-júniusban is az erre az időszakra jellemző mennyiséget meghaladó, nagy mennyiségű tűzifaigénnyel jelentkezett.

Az erdőgazdálkodók tűzifakészletei ennek eredményeként már a nyár elejére minimumra csökkentek. A nyáron is folyamatos volt a lakossági érdeklődés a tűzifa iránt, ezért a készletek tovább csökkentek, mivel a természetvédelmi szabályok miatt vegetációs időszakban fakitermelés nem, vagy csak korlátozottan végezhető.

Az illegális fakereskedelem megakadályozását célzó és a gazdaság kifehérítését elősegítő rendszerek (EUTR, EKAER) együttes alkalmazásának eredményeként jelentősen visszaszorult a fekete tűzifa-kereskedelem. Az illegális fakitermelésből származó tűzifa mennyisége is csökkent. A minisztériumnál hozzátették: az állami erdészeti társaságok felkészültek a szociális tűzifa biztosítására, és mindent elkövetnek az illegális tűzifaforgalom csökkenésének köszönhető átmeneti hiány miatt megnövekedett lakossági igények kielégítésére.

Az erdőtől a kandallóig

Útmutatót készített a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a fakereskedő vállalkozásoknak, mely a jogszabályok alkalmazásában és a faanyag nyomon követéséhez használt nyilvántartások szakszerű vezetésében nyújt segítséget. – A hatóság ezzel az iránymutatással is támogatja a jogszerűen működő fakereskedők megerősítését, illetve az illegális fakitermelés visszaszorítását – közölte tájékoztatójában a Nébih. – A tűzifaszezon közeledtével a faanyag útjának nyomon követése – a kitermelés helyétől egészen a kandallóig – egyre fontosabb minden érintett szereplő számára.

A Nébih egész évben ellenőrzi a faanyag-kereskedelmi lánc szereplőit. Megtudtuk: a faanyag nyomon követéséhez használt nyilvántartásoknál még a jogkövető vállalkozások esetében is előfordulnak olykor hiányosságok, szabálytalanságok. – Az eredet nyomon követése minden szereplőnél fontos, mert csak így biztosítható, hogy – az erdők fenntartása mellett – a vásárlók jó minőségű tűzifához jussanak – tájékoztatott a Nébih. – A fakereskedelemmel foglalkozó vállalkozások pedig egyenlő eséllyel folytathassák tevékenységüket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában