500 év

2017.10.24. 14:53

Élő a reformáció öröksége

Somogy gazdag múltú megye, de ezzel sohasem hivalkodott, ám itt az idő megmutatni a régió kincseit, ezzel a szavakkal nyitott meg egy reformációról tartott konferenciát Hafenscher Károly miniszteri biztos, a Reformáció Emlékbizottság elnöke hétfőn a MNL Somogy Megyei Levéltárában Kaposváron.

K.G.

Előadásokat hangzottak el a dél-dunántúli protestánsok történetéről a XVI. századtól a XX. századig.

– Somogy olyan nagy alakokat adott a magyar protestantizmusnak, mint Kálmáncsehi Sánta Márton és Sztárai Mihály, ezért kötelességünk megemlékezni minderről – mondta Polgár Tamás, a levéltár igazgatója. – A konferencián pécsi előadók is szerepeltek, ők dél-dunántúli kitekintést adtak. Rajtuk kívül részt vettek a rendezvényen a Kaposvári Egyetem tanárai, és a levéltár ifjú munkatársai.

Angolul is tartottak előadást egy horvátországi református gyülekezet történetéről, mert egykor a rijekai egyházközség a belső-somogyi református gyülekezethez tartozott.

– A mai napig változásokat hoz a reformáció, ezért fontos a lokális kutatási eredmények megismerése – mondta Gőzsy Zoltán egyetemi docens, PTE Bölcsészettudományi Kara újkortörténeti tanszékének vezetője, a konferencia levezető elnöke.

– Élő a reformáció öröksége, és nemcsak az egyházak és hívek számára, hanem átörökítve meghatározza a mindennapjainkat, ott van a döntéseinkben, a jelen kihívására adott válaszainkban – hangsúlyozta Hafenscher Károly, aki a Magyarországi Evangelikus Egyház lelkészi zsinatának elnöke is.

A miniszteri biztos kiemelte: a helyi levéltárakban, a kis egyházközségeknél és magángyűjtőknél még sok feltáratlan dokumentum lehet a magyar protestantizmusról, ezért rendkívül fontosnak ítéli a hasonló konferenciákat, ahol ízelítőt kaphatunk a múlt kincseiből és meríthetünk belőle.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában