megelőzés

2017.10.13. 10:25

Kevésbé veszélyes a védőoltás, mint a betegség

A védőoltások beadása mindig megosztó téma a szülők körében. Vannak, akik számára teljesen természetes, hogy oltással védjék gyermekeiket a megbetegedésektől, ám mások mindenféle vakcinától ódzkodnak.

Koszorus Rita

Közel 300 fiatal lány részesül ezekben a napokban méhnyakrák elleni védőoltásban Szolnokon. Képünkön dr. Nagy Edit gyermekorvos (balra) és Kánai Margit iskolai védőnő.

Habár a szülők egy része nem tartja fontosnak a védőoltások beadatását, mégis vannak életkorhoz kötötten kötelezők. A csecsemők számára például kötelező a gümőkór elleni és a diftéria-tetanusz kombinált védőoltás. De ugyancsak kötelező a többféle betegséget – köztük agyhártyagyulladást és szepszist is – okozó haemophilus influenzae B elleni védőoltás is. A gyermekbénulás, a pneumococcus, valamint a kanyaró, mumpsz és rubeola elleni kombinált oltóanyagok ugyancsak kötelezőek a kisgyermekeknek.

A kötelező oltások időpontját az Országos Epidemiológiai Központ érvényes módszertani levele tartalmazza. Amely kitér a kampányoltásokra is, ezeket általános iskola adott osztályában adják a gyerekeknek. Hatodik osztályosok egy-egy emlékeztető oltást kapnak a kanyaró-mumpsz-rubeola elleni oltásból, valamint a diftéria-tetanusz vakcinából. Hetedik osztályban pedig a Hepatitis B valamint a humán papilloma vírus elleni oltóanyagot is megkapják.

Olyan oltások is vannak természetesen, melyek nem kötelezőek csak fertőződés veszélye esetén muszáj megkapni őket. S olyanok is, amelyekről el lehet dönteni kéri-e a páciens, vagy sem. Ilyen a meningococcus C és B elleni oltás, vagy éppen a baktérium az A, C, W 135 és Y törzse ellen védelmet nyújtó vakcina. De a kullancs által terjesztett vírusos agyhártyagyulladás ellen is létezik oltás, amelyet már egy éves kortól be lehet adni.

A hányást és hasmenést okozó roppant kellemetlen rotavírus, valamint a Hepatitis A vírus megelőzésére is létezik választható vakcina. A sok kellemetlenséget és veszélyes szövődményekért felelős bárányhimlőt okozó vírus ellen hazánkban kétféle vakcina érhető el. Ezt a fajta védőoltását a házi gyermekorvosunktól kérhetjük, mivel nem kötelező védőoltásról van szó.

– A bárányhimlő egész évben előfordulhat – mondta el kérdésünkre ifj. Pavlovics György házi gyermekorvos. – Kaposváron néhány éve támogatja az önkormányzat a védőoltást, úgyhogy ők már védve vannak. A város környékén kicsit kisebb az átoltottság, de nekik is javasolt beadatni. A gyermekorvos hozzátette: minél több kisgyermek kapja meg a vakcinát, annál jobban csökken egy járvány kialakulásának esélye.

Láz és néhány pötty

– A védőoltásokat azért adjuk, mert minden megbetegedésnek van egy kockázata – emelte ki ifj. Pavlovics György. – Megbetegedési és halálozási kockázatuk is van. Azonban fontos tudni, hogy egy védőoltásnak jóval kisebb a kockázata, mint magának a kórnak. A bárányhimlő esetében a védőoltás következtében lehet egy kis láz, néhány pötty, de ha megbetegszik a gyermek, akkor adott esetben komoly tüdőgyulladás, kisagyi gyulladás is felléphet.

A doktor az influenza elleni oltást is javasolja, főleg azoknál a gyerekeknél, akiknél krónikus betegség növeli a betegség kockázatát. – Ha krónikus tüdőbetegsége van, vagy asztmás a gyermek mindenképpen indokolt, általában részükre ingyenes oltásokat biztosítanak – hangsúlyozta ifj. Pavlovics György.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában