hospice

2017.10.13. 17:32

Nárciszokkal emlékeztek a gyógyíthatatlan betegekre

Virágültetéssel hívták fel a figyelmet a gyógyíthatatlan betegségben szenvedőkre és emlékeztek az elhunytakra a kaposvári Városligetben. 2016-ban a hospice szolgálat a megyeszékhelyen és környékén 100 beteget ápolt, ebből 86-tól vettek végső búcsút.

K. G.

– A Magyar Hospice Alapítvánnyal együttműködve az idén második alkalommal rendeztünk nárciszültetést – mondta Jánosek Edina, a Fehér Liliom Hospice Alapítvány elnöke. – Az idei ültetés jelmondata az, hogy a betegek nincsenek egyedül. Fontos, hogy már gyermekkorban megtanítsunk mindenkit arra, hogy ne hagyjuk magára a beteg embert, hanem minden alkalmat ragadjunk meg a segítségnyújtásra.

– Az alapítvány betegellátást nem végez, ezt a Newit Cindy Hospice Szolgálat látja el Kaposváron és a kistérségben tette hozzá. – Az alapítvány magát a szakszolgálatot, illetve az ellátott betegeket támogatja gyógyszerek, infúzió, valamint egyéb otthonápolási eszközök megvásárlásával. Ezen keresztül tudnak magánszemélyek, illetve cégek is segítséget nyújtani.

Jánosek Edina a társadalom hozzáállását is formálni szeretné, hogy ne az ismeretlentől rettegő elutasítás határozza meg a halálhoz való viszonyt. Ehelyett szeretetteljes odafordulással szeretnék a körülményekhez képest a lehető legelfogadhatóbbá formálni a sokak által tabuként kezelt, félelmetes folyamatot.

A zeneiskolások emlékeztek tanárukra

Százötven nárciszhagymát ültettek el a kaposvári Városligetben. Az ültetésre mindig egyetlen iskola diákjait hívja meg az alapítvány, tavasszal pedig nárcisz emlékfutást rendeznek, amelyre a város összes iskolájának tanulói hivatalosak. Az idén a kaposvári Liszt Ferenc Zeneiskola növendékei vettek részt a virágültetésen. A gyerekek kívánságaikat apró cetlikre írva léggömbökkel engedték a magasba. Tavaly a zeneiskola egy jótékonysági koncert keretében 123 ezer forintot gyűjtött össze az alapítványnak, a pénzből egy betegágyat tudtak vásárolni. A nárciszültetésen a zeneiskolások egykori tanárukra, az idén elhunyt Kuti Béla hegedűművészre is emlékeztek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában