Sztárvendég

2017.10.03. 17:30

Stahl Judit, mint üzletasszony, író és konyhatündér

Stahl Judit volt a Takáts Gyula Megyei és Városi Könyvtár vendége. Az Országos Könyvtári Napok keretében közönségtalálkozón vehettek részt az érdeklődők, ahol olvasásról, írásról, könyvkiadásról is szó esett.

Koszorus Rita

Ha Stahl Judit nevét meghallja az ember, főzőműsor, esetleg szakácskönyv jut az eszébe. Viszonylag kevesen tudják róla, de könyvkiadással is foglalkozik. – Nyolcadik éve van egy könyvkiadóm – mondta el kérdésünkre Stahl Judit. – Kezdetben gasztroregényeket és az én szakácskönyveimet adtuk ki. Az elmúlt években azonban egyre inkább a szórakoztató irodalom felé fordulunk.

Stahl Judit arról is beszélt, hogy számos remek új szerzővel ismerkedett meg a kiadott kötetek által. Így Jill Mansell írásait kifejezetten szereti, ahogyan az olvasók is. Ám emellett női krimiket és thrillereket is kiadtak már. – A kiadóban az a feladatom, hogy kiválasszam a könyveket, amelyeket kiadunk – mondta az üzletasszony. – Én vagyok az, aki rengeteg kéziratot olvas és utána jön a jogok megszerzése, letárgyalása. A nyomdát, a fordítókat, a borítót viszont már más intézi. Ez nem egy kifejezetten nagy üzleti vállalkozás, inkább az én saját szórakozásom. Mert imádok olvasni, ez az egész innen jön.

Két évvel ezelőtt írt utoljára szakácskönyvet Stahl Judit, s Kaposváron azt is elárulta: idén nem tervez újabbat. – Nagyon sok időt elvisz a könyvkiadó – magyarázta az üzletasszony. – A magazinunk, amely negyedévente jelenik meg, szintén sok munkát igényel. Abba elég sokat írok, arról nem beszélve, hogy én vagyok a felelős szerkesztője. Tehát az én dolgom kitalálni, mivel töltsük meg az aktuális számot.

Az egykori híradós műsorvezető számára a hétköznapok olyan tevékenységekkel telnek, amelyeket egyébként is szívesen végez. – Nagyon szerencsés vagyok – mondta Stahl Judit. – Én olyan dolgokat csinálok pénzért, amelyekkel egyébként is örömmel foglalkoznék. Mivel nem hiszek abban, hogy valaki huzamosabb ideig tud végezni olyan tevékenységet, amelyet egyébként nem szeret.

Egykor műsorvezetőként ismerte meg az ország Stahl Juditot, aki aztán hazánk legismertebb konyhatündéreként vált még ismertebbé. Annak ellenére, hogy saját bevallása szerint sosem vágyott tv képernyőre. – Filmrendező szakon végeztem – magyarázza a kezdeteket Stahl Judit. – Sosem gondoltam úgy magamra, hogy nekem muszáj lenne a képernyőn lennem. Egyrészt, mert én a kamera mögül jövök, másrészt a hírolvasói szerepkör csak kívülről izgalmas. Sok éven keresztül ezt csinálni nem egy kreatív feladat. Pedig én egy olyan ember vagyok, akit az ötletei hajtanak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában