felveszik a ritmust

2017.10.31. 11:30

Szaktudás, tapasztalat – biztos pont az 55 év feletti dolgozó

Egyre nagyobb szükség van az 55 év feletti munkavállalókra a magyar és az európai munkaerőpiacon. Somogyban az 55-74 esztendős munkavállalók száma 22 ezer 600 volt tavaly. A cégvezetők szerint ennek a korosztálynak a képviselői igazi stabil pontjai a somogyi cégeknek, nagy érték munkatapasztalatuk, s a nemzedékváltásban is óriási a szerepük.

Harsányi Miklós

– A 310 dolgozónk közel 20 százaléka elmúlt 55 éves – mondta Peres Norbert, a kaposvári Fusetech Kft. gyárigazgatója. – Kollégáink munkájával elégedettek vagyunk, s úgy tapasztaljuk: ez a korosztály dolgozni akar és tud is. Stabil pontjai a cégnek, mindig számíthatunk szaktudásukra, elkötelezettségükre. Szerintem sok fiatal tanulhatna tőlük.

Az ipari társaságnál is erősen érzik a munkaerőhiányt. Ebben a pillanatban akár 20 új dolgozónak adhatnának munkát, ám kevés a jelentkező. A gondokat némileg mérsékli, hogy októberben hat nyugdíjast vettek fel, akik operátorként dolgoznak.

Simon Attila, a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért felelős helyettes államtitkára a napokban beszélt arról, hogy egyre nagyobb szükség van az 55 év feletti munkavállalókra a magyar és az európai munkaerő piacon. Ez az elmúlt években tapasztalt tendencia adta a most zárult, Egészséges munkahelyet minden életkorban című kétéves kampány létjogosultságát, amelyet az Európai Munkavédelmi Ügynökség koordinált.

Semperger János, az Iposz kaposvári elnöke szerint Somogyban fokozottan érzékelhető ez a tendencia. – Mert egyes cégvezetők úgy vélik, hogy kockázatosabb idős dolgozókat alkalmazni – hangsúlyozta. – Általában azzal érvelnek: ennek a korosztálynak a tagjai könnyebben megbetegszenek, így többet kell fizetni a munkáltatónak. S ha munkahelyi baleset történik, felépülésük általában hosszabb ideig tart. Nos, szerintem itt az ideje túllépni ezen a problémán, mivel érdemes az előnyöket is csokorba gyűjteni. Az 55 év feletti dolgozók rendszerint huzamos ideje dolgoznak az adott szakterületen, a tudáson kívül hatalmas tapasztalatuk van és önállóan végzik el a munkát. S azt se feledjük, hogy a vállalkozásoknál lezajló nemzedékváltásban is kulcsszerepük lehet.

Szakértelem, megbízhatóság

A KVGY 350 munkatársa közül csaknem félszáz ötvenöt évesnél idősebb, jellemzően 15-20 éve állnak a cég kötelékében. Mérnök és szakmunkás éppúgy akad köztük, mint betanított munkás. Nyugdíj mellett öt mérnök és szakmunkás is dolgozik. Szalai Gyula ügyvezető igazgató szerint szakértelmükre, megbízhatóságukra biztosan lehet alapozni, az általuk megtermelt érték tovább erősíti a cég stabilitását.

– Azt gondolom, hogy érdemes az idősebb dolgozók példáját követni – emelte ki Szalai Gyula. – Hozzánk is gyakran jönnek fiatal érdeklődők, ám néhányukról hamar kiderül: valójában nem akarnak dolgozni. Az ifjak abban reménykednek, hogy a szülők még egy-két évig eltartják őket vagy jól fizető külföldi munkát találnak. Persze azt elfelejtik, hogy mindenhol keményen kell hajtani, s olykor a munkahelyi fegyelemben is akadnak hiányosságok.

Horváth Péter, a barcsi Avermann-Horváth Kft. ügyvezető igazgatója szerint egészséges korfa alakult ki az évi 2,5 milliárd forint forgalmú, 105 főt foglalkoztató cégüknél. A munkavállalók csaknem negyede tartozik az ötvenesek táborához: a lakatosok, hegesztők mellett irodai alkalmazottak is vannak köztük. A 37 esztendős cégvezető úgy látja: a tapasztalt idősebb munkatársak hatékonyan betanítják a fiatal kollégákat, s az is előfordul, hogy munkahelyükön az édesapjától lesi el a szakmai fogásokat a frissen végzett szakmunkás fiú. – Öregségi nyugdíj mellett öten vállalnak munkát – mondta Horváth Péter. – A legidősebb kollégánk egy 70 éves lakatos, közel tíz éve dolgozik nyugdíjasként.

Szükség van mindenkire

A KSH kimutatása szerint Somogyban a 15-74 éves korosztályban 125 200-an dolgoztak, míg az 55-74 esztendős munkavállalók száma 22 600 volt. Az idősödő munkavállalók iránti igényt növelik a demográfiai változások. Országosan 70 ezerre tehető azok száma, akik nyugdíj mellett vállalnak munkát, foglalkoztatási rátájuk 2,4 százalék, míg az uniós átlag 5,6 százalék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában