csillagvizsgáló

2017.11.04. 15:30

Égből pottyant rejtély – éveken át rejtegették a meteoritot

Meteoritok márpedig vannak Somogyban is, no persze ezek nem ide hullottak. De erre is volt már példa az elmúlt századokban.

Koszorus Rita

Elvileg kétszer volt meteorhullás Somogy megyében, ám csak a Mike meteorit bizonyult valóban a megye földjébe csapódott űrből származó tárgynak. Ezerkilencszáz-negyvennégyben találták meg a település közelében, a másik megyénkhez köthető égi objektum a Kaposfüred meteorit. Ennek azonban sokkal kalandosabb a története, tudtuk meg Zselici Csillagpark Csillagvizsgálójában lévő kiállításon.

– Ehhez egy 110 éves történelmi rejtély köthető – mondta Maczó András, csillagász asszisztenstől. – Ez olyan szövevényes, hogy akár Rejtő Jenő is írhatta volna a történetet. Ferenc Józsefnek volt egy öccse, Miksa, akit kinevezett Mexikóba császárnak. Vele magyar huszárok is érkeztek a közép-amerikai országba, akik hazatérve egy meteorit eredetű tárgyat is magukkal hoztak. A kődarab aztán asztalfiókba került, majd pár évvel később ismét előkerült.

Volt egy meteorithullás Magyarországon Nagyvázsony közelében 1890-ben, amelynek eredményét nem akartuk átadni Ausztriának, ezért dugdostuk, rejtegettük – magyarázta Maczó András. – S mivel korábban Kaba közelében találtak meteoritot, melyet ugyancsak nem adtunk át, a nagyvázsonyi tárgyat már jogosan kérték. Az egyház végül eldugta az eredetit és a Mexikóból származó kőzetet szolgáltatta be a Bécsi Természettudományi Múzeumnak. Még Mindszenty József hercegprímás is őrizte az eredeti meteorit darabot. Majd Török Marcell későbbi kaposszerdahelyi plébánoshoz került, akinek volt egy kaposfüredi telke.

A plébános azzal a történettel állt elő – miután kétségkívül fény derült arra, hogy egy égi objektumot őrizget –, hogy Kaposfüreden csapódott földbe a meteorit 1995-ben. Csakhogy a történet nem állta meg a helyét és jóval később derült ki, hogy ez az a bizonyos nagyvázsonyi hullás töredéke. Ennek egy darabja a Zselici Csillagvizsgáló meteorit-gyűjteményében megtekinthető, ahogy a mexikói Toluca meteorit egy darabja is.

A tárlat legérdekesebb és legfrissebb darabja egy holdkő, amely lényegében egy holdi meteorit. – Ez közép-európai viszonylatban az egyik legnagyobb holdi eredetű meteoritdarab, ennél nagyobb darabot Bécsben mutattak be – mutatott rá a holdi kőzet jelentőségére Maczó András. – A holdba becsapódott egy nagy méretű meteorit és onnan kiszabadult egy kis kőzetminta. Ez keringett egy darabig a Nap körül, amíg nem találkozott a Földdel. Ez ebből egy darabka. Az idén tavasszal Algéria délnyugati csücskében a sivatagban találták meg az értékes leletet helyi meteoritvadászok. Ott ugyanis sokan abból élnek, hogy a sivatagot kutatják ilyen objektumok után.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában