kamera, fény, csapó

2017.11.03. 20:00

Főszerepben a Balaton – száz éves az első Somogyban készült film

Tópart, sebesen száguldó folyók, mocsarak, dombok, elhagyatott és vadregényes vidékek… Csak néhány a helyszínek közül, amelyek alkalmasak filmforgatásra, és valamennyi Somogyban található.

Turbéki Bernadett

Sas Tamás legújabb, Szélcsend című filmjét a Balatonon forgatja. Főszereplők: Kováts Adél, Kovács Patrícia, Pálmai Anna.

A filmesek már 100 évvel ezelőtt is szívesen jöttek megyénkbe forgatni. Országosan nem tartják nyilván a forgatásokról készült adatokat, ezért a teljesség igénye nélkül csemegéztünk a szűkebb hazánkban forgatott filmekről annak apropóján, hogy az első filmkockák éppen száz évvel ezelőtt készültek a Balatonról.

Legyen szó költőről, tudósról, egyéb művészekről, a 19.század második felében közülük egyre többen favorizálták a Balatont, mint alkotásuk témáját vagy színhelyét. A Balaton Blogon megjelent tanulmány szerint éppen száz évvel ezelőtt készült az első némafilm a tóról. Deési Alfréd 1917-ben itt forgatta a Siófoki történet című némafilmjét és a Balaton lánya című 1921-es alkotásának is színhelyéül szolgált a magyar tenger.

A 30-as évekből A címzett ismeretlen Balatonföldváron forgatott vígjáték maradt fönn. 1945-ig aztán leginkább csupán háttérként jelent meg a tó a filmművészeti alkotásokban. Ám említésre méltó az 1935-ben készült Elnökkisasszony című, Siófokon játszódó alkotás, amelynek filmkockáin a helyi kaszinó és a Balaton is feltűnik. A filmben Muráti Lili a vízben vallja be Jávor Pálnak, hogy szereti.

A filmművészeti alkotásokba a politika egyébként többször is beleszólt, a Rákosi korszak idején csupán kevés filmet forgattak az országban. 1953 után azonban újra belendült a magyar filmipar. Makk Károly leginkább az északi part látványosságait jelenítette meg alkotásaiban, mint például a Liliomfi című klasszikusában, ám a somogyi oldalon is dolgoztak filmesek. A Holládi ballada című dokumentumfilm is az ötvenes években készült.

A Kádár korszak idején a balatoni táj és az üdülés típusa is megváltozott a SZOT üdülők kapcsán, ám ebből az időszakból is maradt fönn néhány alakítás a déli partról. Tolnay Klári és Páger Antal például szerepük szerint egy balatonlellei beutaláson vettek részt egy könnyed történetben 1961-ben a Nem ér a nevem című filmben, amelyet Keleti Márton rendezett, de később Bacsó Péter is forgatott a Balatonnál.

1966-ban Harlekin és szerelmese című filmet ugyancsak a magyar tengernél forgatták. 1969-ben pedig egy újabb vígjáték készült: Krebsz, az isten címmel. Az 1967-ben készült Tüskevár című film csupán egyetlen jelenete készült eredeti helyszínen, mégpedig a balatonszentgyörgyi vasútállomás.

A Balaton napjainkban is népszerű háttérként szolgál a filmesek körében. Az Álom.net című alkotás is Siófokon készült, de itt forgatták 2015-ben a Kém című nemzetközi produkciót is..

A filmesek tehát leginkább a Balatonra fókuszálnak, ha Somogyba jönnek forgatni. Ám találtunk Kutas-Kozmapusztán felvett magyar produkciót is, S.O.S szerelem! címmel, amely a Hertelendy Kastélyszállóban játszódik. Egyes felvetések szerint Koltay Gábor Somogyban készített képkockákat a Honfoglalás című filmhez, de hogy témánál maradjunk, abban mindenki biztos lehet, hogy A lovasíjász című mozi Kaposmérőben készült, eredeti helyszínen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában