gyermekvállalás

2017.11.26. 11:30

Hiába fitt a negyvenes nő, a biológiai órát nem lehet becsapni

Folyamatosan növekszik a negyven év feletti kismamák száma, Somogy megyében is egyre több nő vállal ebben az életkorban először gyermeket.

Koszorus Rita

Társadalmilag eltolódott az első gyermek vállalásának időpontja, ez jól látható a Központi Statisztikai Hivatal szerkesztőségünkhöz eljuttatott adatai alapján. Somogy megyében 2012-ben első gyermeküket tízen hozták világra 40 éves koruk felett, 2013-ban már tizenhárman, egy évvel később pedig húszan. 2015-re már harminckettőre emelkedett azoknak a nőknek a száma, akik első gyermeküket negyven éves koruk után szülték meg. S a következő esztendőben valamelyeset visszaesett számuk, csak húszan voltak.

Természetesen vannak olyan tényezők, amelyek miatt korábban nem történik meg a családalapítás, vagy egyszerűen hiányzik a párkapcsolatból az ideális apa megjelenése. De a szakemberek nem tartják ideálisnak 35 év felett a gyermekvállalást. – Mivel a hölgyek később vállalnak gyermeket, egy második vagy harmadik gyermek már a negyven éves korra esik, vagy nem is vállalnak több gyermeket – mondta el kérdésünkre Mánfai Zoltán, a Kaáli Intézet orvosa. – Azt mi is látjuk, hogy a meddőségi szakrendelésen megforduló párok is többen vannak.

A kor előrehaladtával azonban csökken az esélye a sikeres gyermekáldásnak. – Akik már negyven éves kor felett kezdenek mocorogni, azok óhatatlanul meddőségi ambulancián csapódnak le – mondta Mánfai Zoltán. – Mert azért ebben a korban ritka, hogy pikk-pakk működjön a dolog.

A gyermekvállalásnál azt fontos figyelembe venni, hogy hiába fittebbek a mai negyven éves vagy ahhoz közeli korú nők, a biológiai óra ugyanúgy ketyeg. – Az életkor mindenképpen nagyon nagy ellenfél és ezt nem lehet semmiféle lombik beavatkozással, és semmiféle csoda kivizsgálással ellensúlyozni – szögezte le a szakember. – Az életkor annyi, amennyi és hiába fiatalosabbak a mostani negyvenévesek, mint húsz-harminc évvel ezelőtt, sajnos a petefészkek szempontjából a biológia ezt a dolgot nem követi.

Mánfai Zoltán arra is felhívta figyelme, hogy a bulvársajtóban megjelenő hírek ötven, vagy hatvan éves kismamákról ugyancsak nem tesznek jót a gyermekvállalási kedvnek. S ezekből a hírekből egy fontos információ kimarad, ezeknek a nőknek más petesejtjeit ültetik be. A doktorok azokat termékenyítik meg, így genetikailag nem a saját gyermeküket szülik meg.

Magyarországon ez csak úgy kivitelezhető, ha valakinek 35 évnél fiatalabb rokona ad petesejtet, de még így is kockázatos a beavatkozás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában