HURKAFESZTIVÁL

2017.11.25. 18:41

Ki hurkát, ki pedig a gyomrát töltötte meg a szennai fesztiválon

Míg többeket először csábított Szennába a tizenegyedik hurkafesztivál híre, addig nagyon sok visszatérő látogató jött el az alkalomból a faluba szombaton. A hagyományos fesztiválon összesen csaknem másfél kilométer hurkát töltöttek.

Gyeszát Zsolt

Májas, véres, fehér, zsemlés – felsorolni is nehéz lenne a sokféle hurkát, melyet a fesztivál csapatai készítettek. Zsűri értékelte az ízletes ételeket

– A jó recept titka a jó csapat, persze, mindenkinek van valami kis saját trükkje – jegyezte meg a szennai Magyarosné Bóna Ágota, aki az első fesztiválok óta részt vesz a hurkatöltésben és sütésben. Csapatával közel húsz kilogramm rizst használtak fel az idén. Úgy véli, a fesztivál nagy értéke, hogy barátságok szövődnek a falvak lakosai között.

Hasonlóképpen vélekedett Jakab Csongor, Csököly polgármestere. Mint mondta, fiatalok és idősebbek közösen alkották csapatukat. A klasszikus, hagyományos fűszereket használták, hiszen úgy véli, ezek adják a jó recept alapját.

Míg sokan valamennyi fesztivált figyelemmel kísérték, voltak, akik először látogattak el a szennai programra. Így tett a hetesi Karsai László is, akit a fesztivál híre csábított a faluba. Kedveli a népi ételt, így a kóstolást sem hagyta ki.

Sokan azon a véleményen voltak, hogy a hurkatöltés mellé némi pálinka és bor is dukál. – Minden csapat igyekszik jó hurkát készíteni, én pedig igyekszem minden évben jó minőségű bort előállítani – mondta lapunknak Vajda László, a szennai Vajda Pincészet tulajdonosa, aki vörös és fehérbort is hozott az eseményre. – A fesztivál híre ma már az országhatáron túlra is eljutott, s ma nagy szükség van arra, hogy az ilyen alkalmakon összegyűljenek a családok, barátok és az ismerősök – tette hozzá a borász.

Salamon Gyula polgármester úgy látja: a fesztivál nagyon fontos hagyomány a település életében. – Azokat a recepteket használjuk, amit a szülőktől, nagyszülőktől tanultunk – tette hozzá. Örömmel tölti el, hogy ilyen sokan látogatják a rendezvényt, s hogy az erdélyi és lengyel testvértelepülés delegációja is eljött Szennába. Mint mondta, hatvanketten segítettek az idei fesztivál előkészületeiben. S hogy jusson mindenkinek, közel 1,4 kilométer belet használtak fel a hurkatöltésnél.

Őrzik a hagyományt

Gelencsér Attila országgyűlési képviselő köszöntőjében többek között arról is szólt, hogy az elődökhöz méltón őrzik a szennaiak a hagyományokat. Hasonlóképpen véli Neszményi Zsolt kormánymegbízott. Kiemelte, örül, hogy vannak olyan települések, köztük Szenna is, mely ügyel arra, hogy életben tartsa a gasztronómiai hagyományokat. Tardi Tamás, a megyei önkormányzat alelnöke szerint olyan értéket képvisel a fesztivál, melyre méltán lehetnek büszkék mind a szennaiak, mind pedig a Somogy megyeiek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában