VIDEÓ!

2017.11.20. 14:00

A kis vidra nem akarja elhagyni a lakást

Kinga, a mentett kölyökvidra ugyan szépen fejlődik, de nem akar az eddig otthonául szolgáló lakás kényelméből a természetes élőhelyéhez szokni. Balogh Márta a Petesmalmi Vidrapark vezetője azon dolgozik, hogy a jövőben vadon élhessen a ragadozó.

Böcz Zoltán

Ahogy arról már beszámoltunk egy másfél éves kisfiúhoz és szüleihez csapódott egy kölyökvidra Mágocson. A kölyök feltehetően elvesztette szüleit, végül Balogh Márta, a Petesmalmi Vidrapark vezetője fogadta be.

Kinga mostanra már két hónapos is elmúlt. A vidraparkba érkezésekor legyengült volt az állat, megfázott. Tüdőgyulladása is volt, így antibiotikumot és vitamininjekciót is kapott az állatorvostól. Balogh Mártától megtudtuk mára már remek formában van a kis ragadozó. – A legrosszabb időben érkezett hozzám, hiszen ilyenkor a mamája mellett lenne a helye – tette hozzá a vidrapark vezetője, aki beszélgetésünk során is épp halat pucolt a legkisebb állatnak. Kinga ugyanis már elérkezett abba a korba, amikor a cumit már le kell cserélni a ragadozók étrendjének megfelelően a kopoltyúsokra. – Kezd ráérezni a darált hal ízére, örömmel fogyasztja, négy-öt óránként kap enni – mondta el Márta, aki már 25 vidrakölykök felnevelt.

Somogy Természetvédelmi Szervezet videóján látható, mennyire ízlik neki az új étrend.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=ECelScWeKj4

Nem csak a menü változik a játékos ragadozó életében, ugyanis a pótmamája elkezdte szoktatni a természetesebb környezethez. Eddig ugyanis a lakásban randalírozott az eleven állat. Nehezen viseli azonban a változást, úgy gondolja jó neki a négy fal kényelme. – Első alkalommal kétségbeesetten kapaszkodott belém, vissza akart menni a megszokott helyére – mesélte a szoktatásról a pótmama.

Fotó: stvsz.com

A kiszoktatás első szakaszában rövidebb-hosszabb időt töltenek a kölyökvidrák egy elkülönített, hűvösebb, de még zárt térben. Kinga az elmúlt napokban megismerkedhetett ezzel a helyiséggel, viszont a vidralány nem hajlandó ott enni még Márta jelenlétében sem. Nem tetszett neki az új helyzet. Az étvágytalanság miatt az állatorvos is meglátogatta a vidrabébit, de megállapította, hogy semmi baja. Később az ifjú ragadozó a lakás kényelmében már hajlandó volt enni.

– Most a kiszoktatási időszakot egy kicsit kitoljuk, erősödjön, fejlődjön még – árulta el Balogh Márta. – Ami nehezíti a helyzetet, az az, hogy jelenleg nincs másik mentett vidrakölyök, mert együtt könnyebb őket kiszoktatni. A természetben sem marad még egyedül egy ekkora kölyök, egy éves korukig az anyjuk mellett vannak – összegezte a helyzetet a vidrapark vezetője.

A petesmalmi létesítmény jelenleg hét vidrának ad otthont, ám ebből négyet hamarosan elengednek a szabadba, valamint ketten a kifutó állandó lakói, a látogatók kedvencei.

Az európai vidra magányosan él a párzási időszak és a kölykeit vezető nőstény kivételével. Nem alszik téli álmot. Vackát víz fölé hajló fák tövében, maga ásta kotorékban készíti, de olykor megtelepszik vízparthoz közeli borzvárban, nádasban is.

Tápláléka változatos lehet, de döntően halakból, emellett kétéltűekből, rákokból, esetleg pézsmapocokból és egyéb rágcsálókból, olykor gerinctelen állatokból áll. Esetenként jóllakottan, játékból is halászik.

Idejének csak kis részét tölti a vízben vadászattal és játékkal, döntő részben a vízparton, vackában pihen, alszik.

Természetes ellenségei a rókák, nagyobb ragadozó madarak, de inkább csak a kölyköket veszélyeztethetik.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában