baleset megelőzés

2017.11.08. 09:00

Robban, gyúlékony, mérgező – ovisokat oktatnak a veszélyekről

A civilizáció magával vonta, hogy egyre több vegyi terméket használunk a hétköznapok során. Nehéz lenne felsorolni, hogy a gyártók hányféle veszélyes, mérgező anyagot dobtak eddig piacra. Közülük elég már egy helytelen használata is: akár halált okozhat.

Turbéki Bernadett

Fotó: LANG ROBERT

A mérgezéses balesetek 10 százaléka is gyermekekkel történik a statisztikai adatok szerint. Hazánkban évente több mint ezer esetet regisztrálnak. A központi adatok alapján a gyerekek a legkülönfélébb vegyi anyagokkal találkoztak közvetlen közelről: ásványvizes flakonban tartott hypo, növényvédő-szer, vagy szép színű grillgyújtos elfogyasztása is okozott már riadalmat. Somogyban ezért a Somogy megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya létrehozott egy programot, amelynek segítségével a Megyei Egészég Fórum keretein belül preventíven oktatják az óvodás korosztályt, és rajtuk keresztül szüleiket is.

Kémiaóra az óvodában A somogyi baleset megelőzési programot az Európai Unióban is átvennék „Ez a szer mindent kimar, ne nyúlj hozzá, rakd le hamar!” „Nem iható, nem ehető, vigyázz vele, mert mérgező!” Ezekkel, és még sok hasonló versikével, valamint a hozzájuk tartozó veszélyjelekkel ismerkedhetnek meg azok a somogyi óvodások, akiknek óvodája részt vesz az

Óvodai Kémiai Biztonsági Programban, amit preventív céllal hoztak létre.

A kémiai biztonsági ismeretek oktatása már 2010-óta kísérleti jelleggel működött a Festetics Karolina Központi Óvoda tagóvodáiban. Akkoriban a Temesvár Utcai tagintézményben még a programhoz kapcsolható játékok kitalálásában is segítettek. 2011-től a Somogy Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya kiterjesztette a megye óvodáira. A folyamatosan aktualizált oktatóprogram napjainkban már a Kaposvári Egyetem óvodapedagógus hallgatóinak tananyagában is szerepel. Sikere a megyehatárokon is túlnyúlt: szeretnék országossá fejleszteni. Közben az Európai Unióból is érkezett érdeklődés a Somogy Megyei Kormányhivatal és az EMMI Országos Tisztifőorvosi Feladatokért Felelős Államtitkárság által levédetett kémiai biztonságot ismertető oktatóprogramra, amelynek célja, hogy a gyerekek életkoruknak megfelelő módon, játékos formában megismerjék a veszélyes anyagokat tartalmazó keverékek csomagolásán lévő jeleket. Megértsék azok jelentését, mert bár olvasni nem tudnak, azért a rajzok segítik őket, amelyek az Európai Unió országaiban egységesek. Mindezt szakemberek segítségével, valamint pedagógusok bevonásával teszik. – Éppen a program kisiskolásoknak szóló változatán dolgozunk a Kaposvári Egyetem munkatársainak bevonásával – tájékoztatott Dr Fadgyas Erzsébet megyei tisztifőorvos. Az ovisoknak szóló program keretében legutóbb Kaposváron, a Gyakorló Óvodában oktatták a kicsiket.

– Három éve dolgozunk ezzel a programmal, amely egy a gyerekeknek könnyen megismerhető mesét, színezőt és sok játéklehetőséget tartalmaz, miközben tanulnak-mesélte Nagyné Zsilovits Tímea, az óvoda vezetője.- Az óvodások nagyon szeretik a Csavari manó viszontagságairól szóló történetet, a témához kapcsolódó társasjátékot. A hétköznapjainkban is használjuk a program nyújtotta témákat. Hamarosan újra elővesszük a közelgő karácsony kapcsán a tűzveszélyességről szóló részeket-tájékoztatott az óvónő. A szakemberek szerint nem elegendő, hogy a veszélyes anyagokat biztonsági kupakkal látják el a gyártók, ugyanis vannak leleményes gyerekek, akik egy mozdulattal ki tudják nyitni azokat. Ám mérgezést nemcsak a vegyszerek helytelen tárolása és használata miatt kaphatnak a kicsik. A gyerekekre veszélyesek lehetnek egyes növényfajták is, és van közöttük, aki az elöl hagyott gyógyszereket is megkóstolja.

 

A vegyi anyagokkal történő mérgezések során leginkább a 15 év alatti korosztály a veszélyeztetett. A 0-3 év közötti kicsikre pedig fokozottabban kellene figyelni, mert ők állnak a mérgezéses esetek élén A Dél-dunántúli régióban az óvodások 34, a kisiskolások 18 százaléka volt érintett mérgezéses esetekben 2005 és 2010 között. 2014-ben 113, 2015-ben 141, 2016-ban pedig 97 gyermek szenvedett el mérgezést Somogyban. A megelőzés érdekében fontos lenne, hogy a felnőttek is tisztában legyenek azzal, mi van a flakonban, ám egy korábbi felmérés azt mutatja, hogy a szülők fele szintén nem tudja, mit ismertetnek a veszélyjelek a vegyi anyagok csomagolásán. Az utóbbi öt évben a megyében csaknem hatezer kisgyermek ismerkedett elméletben és gyakorlatban a kémiai biztonság alapjaival.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában