I. Somogyi Borszemle

2017.11.07. 18:55

Eredményes a borstratégia: szemlén sorakoztak a somogyi nedűk

A Somogy Megyei Önkormányzat, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, valamint a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetsége Somogy Megyei Képviselete közös szervezésében összehozták a keresletet a kínálattal, hiszen borászatok és vendéglátósok találkoztak az I. Somogyi Borszemlén.

Koszorus Rita [email protected]

Egy éve élesedett a somogyi borstratégia, amelynek célja az ágazat ismeretségének növelése. Ennek első állomása volt a nyáron megrendezett I. Somogyi Borfesztivál, s a következő lépés a Borszemle. – Megyeszerte és Kaposváron is kicsi az éttermek választéka balatoni borokból – mondta Biró Norbert, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke. – Ezzel a rendezvénnyel az a célunk, hogy a borászok személyesen találkozhassanak a gasztronómia képviselőivel.

A szervezők abban bíznak: a személyes kapcsolatok által gyümölcsöző üzletek köttethetnek, tette hozzá a közgyűlési elnök.

Nekem szilárd meggyőződésem, hogy nem ismerik igazán a somogyiak a dél-balatoni borokat – mondta Gombos Sándor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) somogyi elnöke. – Egy fontos marketing kampányt kezdtünk el a nyáron, reméljük a nap végén minden borász elégedetten távozik.

Kertész Rezső, a KISOSZ megyei elnöke kiemelte: a somogyi borstratégia jelentős eredményeket hozott. – A felméréseink szerint már az idei nyáron a hozzánk tartozó vendéglátósok ötven százaléka foglalkozik somogyi borral.

Így Makkos Péter, fonyódi étterem-tulajdonos is fontosnak tartja, hogy helyi bort is rendelhessen a vendég. – Ma már a bőség zavara nálunk a balatoni borokból – mondta el kérdésünkre Makkos Péter. – Nehéz helyzetben vagyok, mert sok borászt személyesen is jól ismerek, ám az itallapunk véges.

A Légli Szőlőbirtok harminc éve az elsőként alakult a Balatonboglári Borvidéken. Légli Ottó kérdésünkre elmondta: lokálpatriótaként sokszor nehezen élte meg, hogy a boraik Győrben, Kecskeméten ismertebbek, mint Kaposváron. – Ezzel bizonyosan a környéken dolgozó kollégák is egyetértenek – fogalmazott a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke. – Azzal is tisztában kell lenni, hogy ha feldolgozatlanul kerül ki a szőlő a borvidékről, az nem fogja tudni eltartani a borászatokat.

Az ország borvidékeit megvizsgálva a balatonboglári az egyik, ahol ilyen magas arányban alapanyagként kerül ki a szőlő, tette hozzá a balatonboglári borász.

Erre jelenthet megoldást a somogyi borfeldolgozó megépítése, amely jelenleg a tervezés utolsó fázisában van, számolt be róla Gombos Sándor az első Somogyi Borszemlén.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában