örüljünk!

2017.12.05. 09:00

Fontos változás jön – már a Parlament előtt a javaslat

Az illeték-kedvezmény szélesítésével ösztönözné a lakásvásárlást hazánkban a kormány egy friss javaslat szerint. Somogyban tavaly több mint 16 ezren vásároltak lakást, az ingatlanok után befizetett illeték csaknem elérte a hárommilliárd forintot.

Turbéki Benadett

nics pénz az albérletre

A parlamentnek múlt héten benyújtott törvényjavaslat kedvezően befolyásolná a magánszemélyek lakásvásárlásakor érvényes illetékalap-kedvezmény, valamint az illetékmentesség szabályozását. Míg korábban az adásvétel előtt és után egy-egy év állt rendelkezésre az illetékkedvezmény igénybe vételére, január elsejétől a magánszemélyek – korábbi lakásuk eladásától számítva – akár három évig is halogathatják új lakóingatlanuk megvásárlását. 

Somogyban tavaly több mint 16 ezren vásároltak olyan lakást, ami után több mint 2 milliárd 800 millió forint illetéket szabott ki a hivatal. Az idén november 17-ig 14 ezren vettek megyénkben olyan ingatlant, ami után illetéket szabott ki a hatóság összesen 2 milliárd 600 millió forintot.

A nemrégiben a Parlamentnek benyújtott javaslat viszonylag közérthető nyelvre lefordítva annyit tesz, hogy ha valaki eladja lakását, és az adásvételtől számítva csak három év múlva tud újat venni, akkor is igénybe veheti az illetékkedvezményt, amit a két lakás forgalmi értékének különbözete alapján számít ki a hatóság. Ám, ha a lakásvásárlás előbb történik meg, mint a korábbi lakóingatlan eladása, akkor csupán egy év áll rendelkezésre a régi lakás adásvételéig az illeték-kedvezmény igénybe-vételére. Eddig a lakáseladást követően is csupán egy év állt rendelkezésre az új lakóingatlan megvásárlásáig, most ezt a türelmi időt hosszabbítanák meg három évre.

A javaslat így lehetővé teszi azon családok számára is az illetékkedvezmény érvényesítését, akik – akár önhibájukon kívül – egy éven belül korábbi lakásuk eladása után nem tudják másik lakásukat tulajdonba venni. A módosított rendelkezés alkalmazható mind a használt, mind az új építésű lakások vásárlásakor is. Bár egyelőre még nem szavazott róla az országgyűlés, ha elfogadják, a törvény 2018. január elsejétől lépne érvénybe.

További kedvezményeket biztosít a jelenlegi jogszabály azoknak, akik első lakásukat vásárolják. Ha a lakásvásárló első lakásszerzőnek minősül, kérelmére 12 havi, pótlékmentes részletfizetést kaphat. További kedvezményt vehet igénybe az első lakását vásárló, ha még nem töltötte be a 35. életévét és az ingatlan forgalmi értéke – tulajdoni hányadtól függetlenül – nem haladja meg a 15 millió forintot. Ha a feltételek teljesülnek, az egyébként fizetendő illeték feléig terjedő kedvezményre jogosult. Fontos, hogy a kedvezmények kizárólag lakóingatlan vásárlása esetén alkalmazhatóak, garázs, zárkert, nyaraló vásárlása esetén nem. Az a magánszemély tekinthető első lakásszerzőnek, akinek nincs és nem is volt lakástulajdona, illetve 50 százalékot elérő tulajdoni hányada, vagy vagyoni értékű joga, mint a haszonélvezet.

Örökölt ingatlan esetén az özvegyi haszonélvezeti jog nem befolyásolja a kedvezmény igénybevételét. Ha az adózónak már volt lakástulajdona, de a kedvezményt nem vette igénybe és 18 éves kora előtt elidegenítették, akkor a 18. év betöltése utáni lakásszerzés esetén is első lakásszerzőnek minősül. Somogy megyében tavaly 8762 hagyatéki ügy kapcsán 2016-ban csaknem 198 millió forintot szabott ki illetékként a hatóság. Az idén november 17-ig 7061 hagyatéki ügy után csaknem 131 millió forint volt a kiszabott örökösödési illeték összege.

A hatályos szabályozás szerint lakásvásárlás esetén a visszterhes vagyonátruházási illeték mértéke az ingatlan terhekkel nem csökkentett forgalmi értékének a négy százaléka, ha az ingatlan értéke nem éri el az egymilliárd forintot. Ha az ingatlan értéke meghaladja az egymilliárd forintot, a meghaladó rész után az illeték mértéke két százalék. Ez ingatlanonként legfeljebb 200 millió forintot jelent.

Míg a lakásvásárló illetéket, addig a lakás eladója személyi jövedelemadót kell, hogy fizessen. Az eladó lakásértékesítésből származó jövedelmét az alapján határozzák meg, hogy a bevételt (vételárat) csökkentik az időközben felmerült költségekkel, mint az ingatlan korábbi vételára, vagy egy nagyobb értékű, a lakásra fordított beruházás összege. Tehát, minél régebben vásárolta az eladó a lakását, annál kevesebb adót fog fizetni, ha eladta azt. Fontos, hogy a költség nem lehet több a bevétel összegénél. Azon nem terveznek változtatni, hogy a vásárlástól számított öt éven túl nem kell adóznia az eladónak az értékesítésből származó jövedelme után.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában