Piaci körkép

2017.12.08. 16:23

Elindult az adventi versenyfutás az idővel

Narancssárga, piros, citromsárga. Leginkább ezekből a színekből építettek pénteken gyümölcskupacokat a kaposvári Nagypiacon.

Turbéki Bernadett

Narancs, mandarin, citrom, pomelo, vagyis görög, olasz, török, kínai gyümölcsök vették át a hatalmat az adventi előkészületek idejére. Azért a magyar sütőtök még narancssárga színével erősíti a magyar mezőnyt, amelyben már inkább a zöldségek indulnak hazai színekben.

Új versenyzők jelentek meg a karácsonyi termékek között. A Mikulás csokik kiestek a mezőnyből, már a szaloncukrokat kínálják számtalan ízben. Kimérve 1600 és 2500 forint között alakul kilónkénti ára.

– Leginkább kóstolni viszik. Mindegyikből egyet-egyet kipróbálnak és következő alkalommal olyat vesznek, ami a legjobban ízlett- mesélte a szaloncukrokat kínáló Erzsike. A vegán, paleo, vagy gluténmentes diétát tartók is találhatnak maguknak 25 dekás kiszerelésben csaknem kétezer forintért a piac adventi vásárában.

A karácsonyi hozzávalók versenyében indul a díszítéshez tartozó fagyöngy. 250 forintért egy nagy csokorral vihetünk haza belőle. Leveléből készített teát is árulnak, amely a szív gyógyszereként hat.

Bár a pénteki reggelt nem a csípős hideg jellemezte, a téli napokon bármikor jól eshet egy kis dopping, forró mézes tea formájában. Mellé pedig mi más illenék, mint a favoritnak számító mézeskalács.

– Már november közepétől kilószám viszik a mézet. Elsősorban sütésre használják – mondta Hüttner Zoltán, méhész. – A süteménybe leginkább a vegyes virágméz illik aromája miatt, teába inkább az akác, a hárs illik, bár ez utóbbinak kicsit tolakodóbb az íze- mondta a méhész.

Ha már süteménynél tartunk, kelendő a mák és a dió is. Akik már most úgy döntöttek, előnyt szereznének az idővel való versenyfutásban már most beszerezték a bejglitölteléknek valót.

– Sokan kérték, hogy karácsony előtt olyan extra gyümölcsök is legyenek, amelyet csakis különleges alkalmakkor vásárolnak. Eper, kelbimbó, áfonya, és extra minőségű aszalt gyümölcsök: datolya, füge

kerültek fel a kívánságlistára-mesélte az egyik zöldséges standnál Gyöngyi. A piacon az ajándékbeszerző körök is leróhatók, ugyanis adventi vásárt is tartanak. Szombaton pedig

malacuk lehet a hurkarajongóknak, ugyanis szombaton disznóvágás lesz, a hurkafesztivál keretében.

Hajrá coca!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában