égi fény

2017.12.31. 11:30

Minél hangosabb, annál jobb – sorban állnak a tűzijátékokért

Szabad a vásár a tűzijátékok kedvelőinek, megkezdődött a sorban állás a pirotechnikai termékekért. Az év utolsó napján még beszerezhetők és felhasználhatók a kellékek, háromszázért, de akár százharmincezer forintért.

K. G.

A megyében húsz helyen vásárolhatóak pirotechnikai eszközök nagyáruházak parkolóiban, Kaposváron, Barcson, Marcaliban, Fonyódon, Balatonlellén, Siófokon, Nagyatádon, Csurgón, Balatonbogláron és Szántódon.

– Minél hangosabb, színesebb legyen a tűzijáték, a kicsitől a nagyig legyenek benne elemek! – ez az elvárása Goda Márknak, aki két barátjával érkezett Kaposvárra Kadarkútról. Összedobták a pénzt a szilveszteri bulira, 40 ezer forintot szántak tűzijátékokra, de végül nem költöttek annyit.

– A szilveszterhez alap a tűzijáték – válogatott a kaposvári Szabadi Ákos. A magyaratádi Dávid elégedetten távozott: hatezer forintért három telepet vett, szerinte a robbanás hangja hozzátartozik a szilveszter hangulatához. A sorban sok a fiatal, egyeseket a szüleik is elkísértek, hogy lássák, biztonságos termékeket vesznek-e. De az idősebb korosztályt is érdekli a tűzijáték.

– Az a varázsa, hogy az ember saját magának állíthatja össze – magyarázta egy másik vásárló, a kaposvári Szücs László. – Mi kertes házba terveztünk tűzijátékot, természetesen a szomszédok bevonásával.

Átlagos volt a forgalom eddig az árusok szerint, de szombatra és vasárnapra várható a nagy roham. A legtöbben kisebb telepeket vásárolnak, mondta el a pult mögött álló Gamauf Balázs. Újdonság, hogy az idén már kétezer forint alatt is kínálnak szín- és hanghatásában tűzijátéknak számító termékeket.

Leginkább a kilenc lövéses telep fogyott. Másutt hatszáz forintért már kapható 25 lövéses Katyusa, de két-háromszáz forintért is lehet venni Sikoly, Durrancs, Sárkánytojás fantázianevű pirotechnikát. Összesen 224 lövéses, különleges telepet is árulnak 130 ezer forintért, csak előrendelésre, tudtuk meg Lukács Tibor eladótól.

Legális helyről szerezzük be, és előírásszerűen működtessük a tűzijátékot, ellenkező esetben veszélyes lehet, erre figyelmeztetnek a somogyi katasztrófavédők. Szilveszter éjjel leggyakrabban fenyők, tuják és szeméttárolók gyulladnak ki tűzijátékoktól, de nem ritka, hogy egy rakéta erkélyre repül, vagy szoba ablakán bejutva okoz tüzet. Általában csupán egy-két négyzetméteren, de szinte minden évben van néhány nagyobb, milliós kárt okozó tűzeset is.

– Ezeket a termékeket egymástól olyan távolságra kell elhelyezni, hogy az esetleges hibás működés esetén se okozzanak kárt – hangsúlyozta Török Sándor alezredes. – Csak szabadban működtessünk tűzijátékot, ne irányítsuk emberek, épületek felé. Rakétát soha ne indítsunk, ha faág vagy villanyvezeték áll az útjában. Az állatokat érzékenyen érintik a tűzijátékkal járó robbanások. A kereskedelmi forgalomban már lehet kapni úgynevezett „kutyabarát” pirotechnikai termékeket is. Ezeken egy fülvédő szimbólum van, a robbanásuk hangja mindössze tíz százaléka a szokásos hanghatásnak.

Petárdát venni és használni szilveszterkor is tilos, aki ezt megszegi, ötezertől százötvenezer forintig terjedő bírsággal sújtható, közölte kérdésünkre Bakó Zsuzsanna, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense. Ám még december 31-ig be lehet szerezni a szilveszteri pirotechnikai kellékeket. A szilveszterkor felhasználható, úgynevezett hármas kategóriájú pirotechnikai eszközöket árusítani csak december 28-ától 31-éig, működtetni pedig december 31-én este hat órától január 1-jén reggel hat óráig lehet. Három kilogramm hatóanyag-tartalomig eladható magánszemélyeknek, ennek a birtoklásához és tárolásához nem kell külön engedély.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában