tanács a fiatalokért

2017.12.01. 09:00

Nemzeti ügy a tehetségek felkarolása

Tehetséggondozó programokról és a a tehetségek segítésének jó gyakorlatairól tanácskoztak pedagógusok és mentorok a Bárczi Gusztáv Módszertani Központ negyedik tehetségkonferenciáján a kaposvári városházán.

Gyeszát Zsolt, [email protected]

Fotó: LANG ROBERT

– Azért „A siker kulcsa te vagy!” címet adtuk a konferenciának, mert a sajátos nevelési igényű gyerekek is képesek arra, hogy sikereket érjenek el – mondta lapunknak Benczéné Csorba Margit, a minősített tehetséggondozó műhellyé vált Bárczi Gusztáv Módszertani Központ főigazgatója. – Olyan előadókat kértünk fel, akik otthon vannak a tehetséggondozásban, így próbáltuk felölelni a tehetségsegítés minden területét és korosztályát. Büszkék vagyunk gyermekeink sporteredményeire. De nem feltétlenül csak a speciális nevelési igényű gyerekek között érjük el eredményeinket az egyes művészeti ágakban, hanem integrációs versenyeken is részt veszünk.

Benczéné Csorba Margit aláhúzta: a sajátos nevelésű igényű gyerekek és fogyatékkal élők között is vannak különlegesen tehetségesek. Ez az adottság megjelenhet a sportban, ének-zenében, művészetekben, akár a fotózásban. – Sokaknak az életét oldja ez meg, megerősíti az önbizalmukat és az önértékelésüket – mondta. – Ezért tartom nagyon fontosnak, hogy a gyerekek tehetséggondozását folyamatosan ápoljuk, s hogy a későbbiekben utókövetéssel is figyeljünk rájuk.

A módszertani központ vezetője elmondta: az intézményben végzett egyéni fejlesztések, a családok bevonása, s támogatók keresése révén alakult ki a tehetségkoordinátori rendszerük. Egy tehetségkoordinátor irányításával a mentorok és segítő tanárok bevonásával fejlesztik a gyerekeket.

– A pedagógustársadalom és a család összefogása rendkívül fontos a tehetségsegítésben – húzta alá Kisgyőri Roland, a Család- és ifjúságügyért Felelős Államtitkárság Esélyteremtési Főosztályának vezetője. – A tehetségek támogatása, felkarolása közös nemzeti ügyünk.

Kisgyőri Roland elmondta: a 2008-ban létrejött Nemzeti Tehetség Program 2017-2018-as cselekvési tervét hajtják végre jelenleg, melynek során pályázati felhívásokat jelentetnek meg. Stratégiai cél többek között a társadalmi összefogás ösztönzése is. Míg 2008-ban 54 ezren ajánlották fel személyi jövedelemadójuk egy százalékát a Nemzeti Tehetség Program javára, addig tavaly már 352 ezer volt ez a szám. Hozzátette: programjaik évről-évre 300-350 ezer diákhoz jutnak el, így azt is mondhatjuk, hogy minden egyes adófelajánló egy-egy tehetséget támogat. Az aktualitásokról szólva elmondta: 2017-től az innovatív tanulási környezet kialakítását segítő programokat is támogatják, melynek során eszközfejlesztésre pályázhatnak az oktatási intézmények. Bevezették a tematikus tehetségterületekhez kapcsolódó táborokat, melyre több mint tízszeres volt a túlpályázás. Létrehozzák a tehetségbarát önkormányzat díjat, mely szerinte Kaposvárnak is egy kiváló lehetőséget jelenthet majd. Támogatják a kettős vagy többszörös különlegességű tehetségeket, vagyis a hátrányos helyzetű, halmozottan hátrányos helyzetű, roma vagy fogyatékossággal élő tehetséges fiatalokat. Az idén 42 pályázati felhívás jelent meg, a jövő évi felhívásokat pedig már korán szeretnék közzé tenni.

– Kaposvár közössége minden emberre úgy tekint, mint a közösség értékes tagjára, és igyekszünk megadni azt a lehetőséget, hogy ezek a tehetségek kibontakozhassanak – jegyezte meg Oláh Lajosné alpolgármester. Szászné Hajdú Katalin, Szász Endre hagyatékának gondozója, a módszertani központ rendszeres támogatója hozzátette: sok tehetséges fiatalt ismert meg az intézményben. Sárdi Péter, Kaposvár-Somogy Megyei Tehetségsegítő Tanács elnöke arról is szólt, hogy tehetségsegítés hosszú távú feladat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában