Kaposvár

2017.12.11. 20:00

Roma ösztöndíj – nem ajándék, kemény munka hozza az elismerést

Tehetséges, jó tanuló roma fiatalokat részesített ösztöndíjban a kaposvári önkormányzat. Hagyományosan advent idején osztják ki a támogatásokat azoknak, akik ezt a tanulmányi eredményeik alapján kiérdemelték.

Kovács Gábor

Harminchárom roma ösztöndíjasát köszöntötte Kaposvár a városháza dísztermében hétfőn. A fiatalok a tanulmányi eredményeik alapján érdemlik ki ezt a támogatást, mégpedig szigorú követelmények alapján. Az általános iskolásoktól az egyetemistákig vannak jelentkezők erre az ösztöndíjra. Hagyományosan advent idején vehetik át a támogatást Szita Károly polgármestertől.

A több mint húsz éve bevezetett roma tanulói ösztöndíj mára jól működő rendszerré vált, derült ki az idei átadáson. A támogatás célja, hogy a roma fiatalok minél nagyobb számban tudjanak elhelyezkedni, a képességeiknek megfelelő végzettséget szerezzenek, és a szociális helyzetük, származásuk miatt ne kerüljenek hátrányba. A roma diákok ösztöndíjára éves szinten kétmillió forintot költ az önkormányzat.

A 2017/18-as tanévre 33 érvényes pályázat érkezett, a pályázók közül öten felsőoktatási hallgatók, tizenketten középiskolások, öten szakiskolába járnak, és tizenegyen általános iskolások. Az ösztöndíj összege havonta négyezer és tizenegyezer forint között mozog. Az ösztöndíjhoz az általánosban 4,5-es, a középiskolában négyes, az egyetemen 3,5-es átlag elérése szükséges, tudtuk meg Battyányi Beátától, az önkormányzat civil és roma ügyi referensétől.

Az önkormányzat kigyűjtette, mi lett azokkal, akik eddig ösztöndíjban részesültek, és az eredmény azt bizonyítja, jó helyre kerültek a támogatások, mert a legtöbben továbbtanultak. Szita Károly polgármester kiemelte: felelősséget is tesznek a fiatalokra, mert a társadalmi felemelkedés útja az, ha a jó példa követőkre talál. Szita Károly hozzátette: az ösztöndíj nem ajándék és szociális támogatás, hanem a munka elismerése. A fiatalok olyan képzéshez jutnak, amely az egész közösséget gazdagítja.

Az átadón a Napkerék Egyesület Hangya Tanodájának növendékei beás és magyar nyelven szavaltak és énekeltek. Illés Eszter citerázott, végül pedig a Bárczy Iskola pedagógusai és tanulói adtak zenés műsort.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában