konferencia

2017.12.14. 14:52

A tudomány és a gyakorlat összefogott a sikerért

A két leggyakoribb gabonafajtáról szervezett konferenciát a Kaposvári Egyetemen a Magro.hu online mezőgazdasági piactér portál a Magyar Nitrogénművek Zrt. és a Kaposvári Egyetem.

Koszorus Rita

– Intézményünk számára fontos ez a rendezvény – mondta köszöntőjében prof. dr. Tossenberger János, a Kaposvári Egyetem kutatásfejlesztési és innovációs rektorhelyettese. – Alapfilozófiánk, hogy a tudománynak segíteni és támogatni kell a gyakorlatot. Bármiféle terméket előállítani csak így lehet.

Az elmúlt esztendőben a kukorica megsínylette az időjárás viszontagságait hazánkban, mondta el köszöntőjében Németh István, a Magro.hu Kft. ügyvezetője. – Sajnos az idei év duplán volt rossz a kukoricának, alacsonyak lettek a termésmennyiségek – fejtette ki a szakember. – Ennek ellenére sajnos nem emelkedtek az árak. Hiszen csak Magyarországon termett kevés a tengeriből, a világpiacon és a környező országokban jól termett a kukorica.

Azért is van szükség az ilyen rendezvényekre, mert az eredményeken csak a technológia fejlesztésével lehet változtatni. Szakemberek szerint olyan tudás kell, ami kitér a legújabb innovációkra. Ehhez a második Búza, kukorica konferencián juthattak a növénytermesztő szakemberek csütörtökön a Kaposvári Egyetemen.

– Egy jó tízéves távlatot nézve nemcsak a szárazság, de a szélsőséges időjárás az, ami leginkább problémát okoz a termelőknek és a nemesítőknek is – erről már Pintér János, a KWS Magyarország Kft. termékmenedzsere beszélt előadásában. – A kukoricát számos hőstressz éri, amelyek hatással vannak a termésre. A korai fagykár öt százalékos kiesést okozhat a kukoricatermésben, a virágzási fázisban elszenvedett hőstressz esetén már 16 százalékos kieséssel kell számolni. Ám az aszály 55-60 százalékos kiesést is generálhat. Ezért évről-évre újabb szárazságtűrő beltenyésztett fajták, hibridek jelennek meg, amelyek választ tudnak adni a jövőbeni kihívásokra.

A hatékonyságot informatikai megoldásokkal is fokozhatják a gazdák, hangzott el a Kaposvári Egyetemen tartott konferencián. Mórocz Péter, a Limagrain CE SE termékfejlesztési vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy a menet közben változtatható tőszámú vetés esetén az általuk nemesített fajtákhoz készítenek egy táblára adaptált kijuttatási tervet. Azaz, miközben a traktor halad a táblán, az adatok segítségével pontosan beállítható, hol mennyi vetőmag kerüljön a földbe anélkül, hogy a vezetőnek ki kellene szállnia a gépből. Ezzel is növelhető a terméshozam.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában