pörög a piac

2018.01.26. 09:00

Fél óra alatt is elkelhet egy-egy kiadó ingatlan Kaposváron

A bérbe adóknak az idén már nem kell egészségügyi hozzájárulást fizetniük az ingatlankiadásból származó évi egymillió forintnál több jövedelem után. Az albérleti piac fehéredését várják az intézkedéstől, mert mint megtudtuk, nagy a kereslet kiadó lakások iránt Kaposváron is.

Gyeszát Zsolt

Ingatlanárak zuhanása illusztráció. Lakás, albérlet, ingatlan.

– Hatvanezer forintig bezárólag kellene megfelelő albérletet találnom, ami nem könnyű feladat – mondta el kérdésünkre a dombóvári Zsolt, aki maga is a Kaposváron kutat lakás után, hiszen a város egyik oktatási intézményében fog dolgozni hamarosan. – Úgy tapasztalom, hogy mostanában felmentek a lakásárak és az albérletárak is növekednek – mondta. – Sokszor azt látom, hogy a lakástulajdonosok nem reális árat kérnek az albérletért. Elsősorban ismerősökön keresztül és a közösségi weboldalon nézelődtem. Éltem már korábban Kaposváron, kedvelem a várost. Ha tehetném, legszívesebben a belváros környékén vennék ki lakást.

Az idei évtől eltörölték a tizennégy százalékos egészségügyi hozzájárulást, melyet 2017 végéig az ingatlankiadásból származó évi egymillió forintot meghaladó jövedelem után kellett fizetni. Így a lakástulajdonosokat csak a tizenöt százalékos személyi jövedelemadó terheli.

Kocsis Ferenc kaposvári adótanácsadó lapunk kérdésére elmondta: az egészségügyi hozzájárulás (eho) évi egymillió forint jövedelem esetén 140 ezer forint adót jelentett. – Az intézkedés egyértelműen segítség a bérbeadóknak – véli a szakember. – Az eho eltörlésével fehéredhet az albérletpiac, hiszen előfordult, hogy korábban többen trükköztek ennek megfizetésével. A kedvezmény ráadásul több lakásra is érvényes.

Aki havi 84 ezer forintot elkért albérleti díjként, annak már összejött az évi egymillió forint jövedelem. A hirdetések alapján viszont az látszik, a kaposvári tulajdonosok sokszor még többet is elkérnek a kiadó ingatlanokért. Oláh Miklós, a kaposvári Genius 99 ingatlaniroda tulajdonosa lapunk kérdésére elmondta: van kereslet Kaposváron havi 35 ezer forintos és 150 ezer forintos albérletre is. – Utóbbit elsősorban családok, jobb egzisztenciával rendelkező fiatal párok, vezető beosztású munkavállalók keresik – mondta. – Legtöbbször viszont az anyagi lehetőségek döntenek a lakáskeresők között, így a többség 45-60 ezer forintos albérleti díjban gondolkodik. Ezzel együtt ugyanúgy keresettek az egyszobás albérletek, mint a nagyobb lakások vagy családi házak.

Oláh Miklós szerint csekélynek mondható a kiadó albérletek száma, a kereslet viszont nagy. – Ha megfelelő árat kér a tulajdonos, fél óra alatt ki tudunk adni egy-egy albérletet – jegyezte meg a szakember. Hozzátette: azonban számos lakás üresen áll a városban, hiszen az ingatlantulajdonosok félnek a kiadástól. – Sok visszaélés történt a bérlők részéről, de ezt meg lehet előzni az ügyfelek feltérképezésével – hívta fel a figyelmet. – Többek között ebben is sokat segíthet egy ingatlaniroda – húzta alá.

Oláh Miklós úgy véli: az eho eltörlése valamelyest a lakásvásárlási kedvet is erősítheti befektetői oldalról, habár vidéken a bérbeadók többsége egy kiadó ingatlannal rendelkezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában