perdöntő

2018.01.27. 15:30

Kamera elöl, hátul – már az autóban is figyel a nagy testvér

Lassan, de folyamatosan növekszik az autós fedélzeti kamerát használók köre Somogyban is. Igaz, sokan még tartanak tőle, mert nincsenek tisztában a felvételek felhasználhatóságával.

Koszorus Rita

Egy jó felbontású fedélzeti kamerával, úgynevezett dashcammel nagyon komoly felvételeket készíthetünk utazásainkról, s persze akár az úton történt balesetekről is. Az internetet böngészve számos ilyen felvételt találhatunk, amelyek egy része az elrettentést szolgálja. Emiatt  szerelt autójába kamerát Horváth Ákos is.

– Elöl és hátul is van az autóban fedélzeti kamera – mondta Horváth Ákos. – Volt már, hogy felvettem, amint a nem működő kaposvári vasúti átjáróban a piros jelzés ellenére áthalad egy autó, majd rögtön utána jön a vonat. Ezt odaadtam a sajtónak, mert úgy vélem nagy szerepet játszhat egy ilyen videó a megelőzésben. Inkább a szabálytalan autósokat nézzük az interneten, mint a halálos balesetekről szóló híreket a tévében.

Egy másik kaposvári autótulajdonos Kovács Antal kocsijában szintén elöl és hátul is figyel a nagy testvér. – Egyszer a pirosnál hátulról belém jöttek – mondta a férfi. – Addig csak elöl volt dashcamem, utána rakattam hátra is.

Az általunk megkérdezett autósok azért vásárolták meg a készüléket, hogy vitás ügy esetén bebiztosítsák magukat. De sokan úgy vélik: a fedélzeti kamera felvétele nem használható fel a bíróságon.

Megkérdeztük Csernus Sándor kaposvári ügyvédet a fedélzeti kamerák felvételeinek felhasználhatóságairól. – Szabad bizonyítási rendszer van Magyarországon – mondta az ügyvéd –, nincs a bizonyítékoknak rangsora, így értelemszerűen, amennyiben egy, az eseményeket rögzítő felvétel jut a hatóság kezébe, az akár bizonyítékként is felhasználható.

Csernus Sándor hozzátette: egy ilyen felvétel komoly segítséget nyújthat a felelősség tisztázásában, könnyebbé teheti a büntető, illetve a polgári eljárást, sőt le is rövidítheti ezeket. – Azt gondolom, amennyiben az adott baleset bekövetkezéséről felvétel készül, és azt a felek közösen megnézik, komoly esély mutatkozhat például a peren kívüli megállapodásra – hangsúlyozta Csernus Sándor. Ez esetben a hatóságot nem vonják be, kisebb kár esetén kihagyható a biztosító is, ennek köszönhetően a balesetet okozó autós nem kerül kedvezőtlenebb bónusz fokozatba.

Kaposváron is vannak olyan üzletek, ahol beszerezhetők a kamerák, s ha még nem is tömegesen, de jönnek az érdeklődők. – Ha van a boltban egy-kettő, azokat el is viszik – mondta Klencsár Gábor, a kaposvári Fotostop tulajdonosa. – Inkább olyanok szerelik be a járművükbe, akik hivatásszerűen autóznak. A legtöbb fedélzeti kamerát egyébként a webshopunkban adtuk el.

Egy ilyen eszköz beszerzését akár már 5000 forintból is megúszhatjuk, de ha megfelelő felbontású videót szeretnénk, akkor az ár 150 ezer forintra is rúghat. Egy jó fedélzeti kamera tölthető, akár szivargyújtóról is, s időbélyegző rögzíti a felvétel időpontját, de akár a GPS koordinátákat, sőt a sebességet is.

Érdemes azonban tisztában lenni a helyi sajátosságokkal, ha külföldre utazunk. Az európai országok egy részében nem szabályozzák a kamerák használatát, így Horvátországban, Szerbiában, Olaszországban sem. De Svájcban, Svédországban, és Portugáliában tilos, s Ausztriában is oda kell figyelni. Mivel ott a nyilvános közlést tiltják, így baleset, vagy vitás ügy esetén sem használható fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában