avató

2018.01.26. 17:30

A remény ünnepe – meddőségi centrum nyílt a kaposvári kórházban

Az országban elsőként Kaposváron nyílt állami fenntartású humán reprodukciós központ. A Kaposi Mór Oktató Kórház egykori szülész-nőgyógyász főorvosának Domány Sándornak nevét viselő intézet hétfőtől kezdi meg működését.

Koszorus Rita

Hivatalosan is megnyílt a Domány Sándor Humán Reprodukciós Központ a Kaposi Mór Oktató Kórház szülészeti osztályán pénteken. Az ünnepélyes megnyitón Ónodi-Szűcs Zoltán, egészségügyért felelős államtitkár bejelentette: sokkal több páciens fogadására lesz lehetőség a Domány Sándor Humán Reprodukciós Központban, mint korábban a kaposvári Kaáli Intézetben.

– Kaposváron eddig mintegy 240 esetet láttak el a kollégák – mondta Ónodi-Szűcs Zoltán. – A mostani centrum átadásával ez a szám 880 fölé fog emelkedni, tehát megnégyszereződik az esetszám és megszűnik a várólista a mesterséges megtermékenyítéseknél.

Ónodi-Szűcs Zoltán hozzátette: az állam országosan nyolcmilliárd forintos keretet szánt termékenységi centrumok kialakítására, amelyből mintegy 400 millió forint került a somogyi megyeszékhelyre.

Ónodi-Szűcs Zoltán a magyar egészségügy egyik fellegvárának nevezte a Kaposi Mór Oktató Kórházat, majd kiemelte azt is: a jövőben az IVF kezelésekhez (lombik bébi eljárás) használt gyógyszerekre kevesebbet kell költeniük a családoknak. – A korábbi gyógyszer-támogatási arány 70 százalék volt – idézte fel az államtitkár. – Ez 90-re nőtt, ami azt jelenti, hogy a páciens terhe 30-ról 10 százalékra csökkent.

Szita Károly Kaposvár polgármester a remény ünnepnapjának nevezte a Domány Sándor Humán Reprodukciós Központ megnyitását. – Köszönjük a magyar kormánynak, hogy ezt a lehetőséget biztosította a kaposváriaknak és a környéken élőknek – mondta a városvezető. – A Gyarapodó Kaposvárért városi programunkkal mi is csatlakozni szeretnénk a Domány Sándor Intézet munkájához, amely segítséget nyújt a családoknak. Elhangzott: a szakmailag indokolt plusz kezeléseket 100 ezer forinttal, a gyógyszereket pedig 50 ezer forinttal támogatja a város.

Domány Sándor a szülészeti osztály történetének meghatározó egyénisége volt. Osztályvezető főorvosként dolgozott a Kaposi Mór Oktató Kórházban 1967-től 1993-ig, nyugdíjba vonulásáig. Fodor János a szülészeti-nőgyógyászati osztály osztályvezető főorvosa emlékezett meg egykori kollégájáról, mentoráról. – Rendkívüli ember volt, a szó nemes értelmében – hangzott el az ünnepségen. – Kaposvári munkássága során tevékenységét mindig nagy fokú igényesség jellemezte, kiváló szervezőként vezette az osztályt.

Folytatják a hét éve megkezdett munkát

– Hétfőtől megkezdi a centrum a működését, – mondta el Moizs Mariann, főigazgató. – Várjuk továbbra is a kismamákat. Kiemelném: nincs területi ellátási kötelezettség tehát itt döntően Somogy megyei és kaposvári családokat várunk, de nyitottak vagyunk az országból más családok fogadására is hiszen a kapacitásunk nőtt.

A Kaposi Mór Oktató Kórházban a megtermékenyítő tevékenység 2010-ben kezdődött. Kaáli Géza professzor magánszolgáltatóként hozta az intézménybe az addig hiányzó szolgáltatást, amely illett a kórház struktúrájába és a fejlesztési elképzeléseibe.

A bérleti szerződést azonban a szolgáltató felmondta és 2016-ban kezdődött meg a kórház részéről az a munka, amely megalapozta a tevékenység folytatását. – December 27-től kezdtük meg a bútorok és eszközök beszerzését, végeztük el a helyiségek kisebb átalakítását – mondta Moizs Mariann. – A teljes szakmai teamet, amely egy kiváló, összeszokott hét éve itt lévő szakmai csapat két kiváló orvoskollégával egy az egyben átvette a kórház. Ők a maguk vonalán elkezdték kialakítani a működési rendet. Megvoltak a személyi és a tárgyi feltételek, egy héttel ezelőtt pedig megkaptuk a működési engedélyt. A tevékenység végzését pedig ó praktikusan a jövő héttől elindul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában