TOP

2018.01.28. 07:00

Történelmi léptékű fejlesztések jönnek

Az elmúlt 25 év legnagyobb lehetőségéhez jutottak a somogyi települések a Települési és Területfejlesztési Operatív Program (TOP) keretén belül – vélekedik Mó­ring József Attila fejlesztési biztos.

Koszorus Rita [email protected]

A megye települései – nem számítva a megyeszékhelyt – 43,5 milliárd forintra pályázhattak a TOP-ban. Ahhoz nagyban hozzájárult a helyhatóságok adósságkonszolidációja, hogy merjenek tervezni és fejleszteni a települések.

– Nagyon sokat dolgoztak az önkormányzatok a sikerekért – összegezte az elmúlt időszakot Mó­ring József Attila, Somogy megye fejlesztési biztosa. – Amikor a Somogy Megyei Önkormányzat felmérte a fejlesztési elképzeléseket, még nagyon szélsőséges kép tárult elénk. Voltak térségek, kisvárosok, akik sok-sok milliárdot el tudtak volna költeni, de maradtak fehér foltok. A fejlesztési biztos feladata az is, hogy ezen a téren egyensúlyt teremtsen.

Móring József Attila különleges helyzetben van, hiszen korábban településvezetőként vett részt ebben a munkában. – Ezt a fejlesztési csomagot egy másféle szemüvegen át nézem – mondta a megye fejlesztési biztosa. – Ugyan 2014-től már nem vagyok polgármester, de előtte olyan sokáig voltam, hogy megfertőződjek és településvezetői szemmel tekintsek minden fejlesztésre. Korábban a Somogyvár utcái­ban élő emberek polgármestere voltam, most meg kicsivel többet képviselek.

Hozzátette: egy nyugodt tervezés és kiszámítható építkezés zajlik a falvakban, amely mindenképpen dicséri a településvezetők és a megyei önkormányzat munkáját. – Olyan fejlesztések valósulnak meg a településeken, amelyek valóban fontosak és nem látszatberuházások – mondta el kérdésünkre Móring József Attila. – Ráadásul sok nem csak az adott településen, de a környéken élők javát is szolgálja. Mint a marcali, a somogyjádi vagy a nagybajomi ipari park, amelyek a megélhetéshez járulnak hozzá, és pontosan tudjuk, ha munka van, minden van. Azok az emberek, akik eddig egyáltalán nem, vagy csak a közmunka-programban találtak munkát, azok most a versenyszférába kerülhetnek.

Ráadásul egy-egy ipari park olyan befektetőket hozhat, amelyek további kitörési pontokat jelentenek. Eddig az előkészítés zajlott, a látványos munka pedig a legtöbb helyen tavasszal, illetve nyáron kezdődik. Csak a délnyugati Balaton térségébe a TOP-keretből több mint 12 milliárd forintnyi forrás érkezik.

Somogy fejlesztési biztosa kiemelte: ha elfogynak a TOP-pénzek, akkor sem ér véget az élet. Nagyon szükséges lesz egy fejlesztési alap, amelyet a megyei önkormányzatok kezelhetnek és a kistelepülési önkormányzatok használhatnak fel. – Remélem, lesz rá módom, hogy ezt a javaslatot megtegyem – tette hozzá a honatya. – A TOP is bizonyította, hogy helyben kell dönteni a fejlesztési forrásokról, és ennek van létjogosultsága.

Emellett azt is fontos feladatnak tartja, hogy a zsáktelepülési jelleget megszüntessék Somogyban. A rövid, egyébként meglévő, de szilárd burkolattal nem rendelkező utakat megépítsék a települések között. Ilyenek a Fonyód–Csisztafürdő, a Somogyvár–Gamás közti szakasz, vagy a Hács és Kisberény közti hiányzó út, amely miatt több kilométert kell utaztatni az óvodásokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában