digilét

2018.02.12. 11:30

Ingyenesen sajátíthatja el majd bárki a digitális ismereteket

Első körben 36 somogyi település került fel a Digitális Jólét Program Pontok nyerteseinek listájára. A program keretében bővítik és fejlesztik az internet-hozzáférési pontokat az országban, nyílt Wifi-elérhetőséget létesítenek és digitális eszközöket kapnak a települések térítésmentes használatra.

Gyeszát Zsolt

Többek között Osztopán is a nyertes pályázók között van, így hamarosan Digitális Jólét Program (DJP) Pont létesül a településen. Radics Natália, az önkormányzat munkatársa elmondta: a község könyvtárában alakítják ki az új szolgáltató pontot. Internet-hozzáférési lehetőségük eddig is volt az intézményben, azonban bizonyos hatótávolságon belül nyílt Wifi-elérhetőség is lesz a lakosság részére a programnak köszönhetően. Emellett térítésmentes használatra kapnak az államtól három laptopot a szükséges szoftverekkel, két tabletet, két okostelefont, egy multifunkcionális nyomtatót és egy projektort, melyeket a lakosság is ingyen igénybe vehet majd a szolgáltató ponton. A programmal a digitális jártasságot fejlesztenék, különös tekintettel a hátrányos helyzetű lakosságra. – Fontos, hogy ne okozzon gondot senkinek, ha például az interneten keresztül kell egy álláshelyre pályázni és digitálisan kell önéletrajzot készíteni – tette hozzá Radics Natália. De fontos törekvés lesz az is, hogy a 65 éven felüli lakosságot is az eszközök használatára oktassák. Mindebben mentor fog segíteni a szolgáltató ponton, aki képzésen vesz majd részt.

Korábban az e-Magyarország Pont jelentette többeknek az egyetlen internetezési lehetőséget Somogyudvarhelyen. Kiss Kornél, a település polgármestere úgy véli: a Digitális Jólét Program révén megtöbbszöröződnek a lehetőségeik. A művelődési ház környékén nyílt Wifi lesz elérhető, a hamarosan a településre érkező digitális eszközökhöz pedig korosztályokhoz kötött programokat szerveznek majd. Szeretnének segíteni az eszközökkel többek között az álláskeresőknek, az alacsonyabb képzettségűeknek, és azoknak is, akik az interneten vásárolnának, de nem tudják, hogyan fogjanak neki. Ezzel együtt az új szolgáltató pont azoknak is lehetőséget biztosít majd a községben, akik anyagi lehetőségeik miatt nem férnek hozzá digitális eszközökhöz.

Még lehet pályázni

Az év végéig 1500 szolgáltató pont fejlesztését tűzték ki célul országszerte. A Nemzeti Fejlesztési Minisztériumtól megtudtuk: az első körben beadott pályázatokból 845 nyertes van (ide értve a 36 somogyit is), így még 655 DJP Pont támogatására van lehetőség. A fejlesztések a nyertesek körében február 15-től megkezdődnek és ütemezetten történnek. A pályázat második üteme már január 15-én megnyílt és február 28-ig lehet beadni a támogatási kérelmeket. A Közép-magyarországi régión kívül az ország valamennyi területéről lehet pályázni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában