védjegy

2018.02.04. 19:39

Vásárolj okosan! Kövesd a jelzést és nem érhet meglepetés

A vásárlókat és a patikusokat is segítheti februártól a biztonságos étrend-kiegészítő program.

Gyeszát Zsolt

Szabó Péter Balázs, a Magyar Gyógyszerész Kamara megyei elnöke elmondta: a megbízható étrend-kiegészítő termékeket forgalmazó patikák védjegyet kapnak. A plusz jelölés megmutatja a vásárlók számára, hogy a gyógyszertárban forgalmazott termékek biztonságosak és megfelelő minőségűek.

Mindez azért is fontos a patikus szerint, mert míg a gyógyszereknél bizonyítani kell a hatásmechanizmust az engedélyeztetés során, addig az étrend-kiegészítők esetében szabadabb a gyártás és a forgalmazás. Utóbbi termékeken feltételes módban közlik az elvárt hatást: hozzájárulhat valamihez, elősegíthet valamit. Ám két hasonló kategóriájú termék közt is nagy különbségek lehetnek a gyártástechnológiát tekintve, így a készítmények minősége is különböző. Mindig van olyan termék is, melyről nem lehet tudni pontosan, hogy mit tartalmaz, mennyi van benne, s hasznosul-e abból bármi is a szervezetben. Ugyanis számos információt nem tüntetnek fel az étrend-kiegészítők gyártói.

A program minőségbiztosítási rendszerként működik, vagyis amelyik gyártó felvállalja a programot, az egyben felvállalja azt is, hogy az ő termékeiből bármikor mintát vehetnek. – Így a védjegy arra is jó lesz, hogy éket ver a becsületesen és a nem becsületesen dolgozó gyártók közé – vélekedett a somogyi szakember. A program a patikusokat is segíti, hisz a rendszerbe csatlakozott gyártók termékeit nyugodtan ajánlhatják.

Az étrend-kiegészítők piaca pedig növekszik. A termékkörök közé tartoznak például a vitaminok, a probiotikumok, magnéziumkészítmények és a slágernek számító ginkgo biloba vagy tőzegáfonya is. A programhoz csatlakozó patikák egy jelzést ragasztanak a gyógyszertárra, így kereshetik a vásárlók a biztonságos termékeket. (A jel egy zöld körbe foglalt fehér háromszög, a közepén É betűvel) Ugyanakkor a szakember szerint érdemes tájékozódni az étrend-kiegészítők minősége kapcsán az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet weboldalán és a Magyarországi Étrend-kiegészítő Gyártó és Forgalmazók Egyesületének adatbázisában is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában