pénzügyek

2018.02.25. 09:00

Fontos az öngondoskodás: nem árt készülni a nyugdíjas évekre

A magyarok hatvan százaléka egyáltalán nem takarékoskodik a nyugdíjas éveire, s a statisztika szerint minden harmadik ember arra számít, hogy nyugdíjas korában is dolgoznia kell.

Kovács Gábor

– Pesszimista vagyok, nekem nem lesz nyugdíjam vagy nagyon kevés, ahogy az országban sokaknak – mondta a harmincas éveiben járó Krisztián, akit a kaposvári Fő utcán kérdeztünk meg, miközben babakocsit tolt. – Van nyugdíj-előtakarékosságom, mert vállalkozó vagyok és minimálbért keresek.

– Nekem most folyik a nyugdíjazásom, a munkahelyem segít intézni – mondta a barcsi Mátai László. – Negyvenkilenc év munkaviszonyom van. Megnéztem az internetes kalkulátort, annak alapján nem lesz rossz a nyugdíjam, de majd meglátjuk. Magánnyugdíj-pénztár tagja is vagyok, mert korábban a cégemtől kapott cafeteriában ezt választottam. Ha nincs ez a lehetőség, akkor legfeljebb elgondolkodtam volna rajta.

Stikel János, a Nyugdíjasok Szervezeteinek Somogy Megyei Szövetsége elnöke korábban pénzügyi tanácsadóként is dolgozott. A tapasztalata szerint az emberek csupán 20 százaléka foglalkozik komolyan a nyugdíj-előtakarékossággal.

– Szentül hiszem, hogy a nyugdíjrendszernek kormányoktól függetlenül el kell tolódnia az öngondoskodás irányába – mondta Stikel János. – Ez demográfiai szükségszerűség Európában. Mégis azt tapasztalom, hogy az emberek nagy része az állításuk szerint nem tud félretenni erre a célra, pedig a legtöbben elfogadják az öngondoskodásról szóló érveket. Emellett olyanok is vannak, akik felelőtlenül gondolkodnak, azt mondják: „olyan messze van ez még, meg se érjük, majd lesz valahogy!” Persze azért az emberek nagy része látja ezt a problémát, még azok is, akinek messze van a nyugdíjuk.

Stikel János hozzátette: annak ellenére kevesen takarékoskodnak a nyugdíjas éveikre, hogy a kormány jelentős kedvezménnyel támogatja a nyugdíjcélú megtakarításokat. A somogyi nyugdíjasoknak különösen nagy szüksége van a jövedelemkiegészítésre, mert Somogy a 16. helyen áll az átlagnyugdíj összegét tekintve a 19 megye közül.

Az UNION Biztosító évente megismételt felméréséből kiderül, hogy a megkérdezett munkavállalók negyven százaléka úgy véli, nyugdíja nem éri majd el a fizetése felét sem. A többség 68 éves nyugdíjkorhatárt jósol magának, ám a 25 év alattiak már 72 évvel kalkulálnak. Azok, akik nyugdíj-előtakarékoskodnak, általában havonta 5-20 ezer forint közötti összeget szánnak nyugdíjcélú megtakarításra. Öt éve még a válaszadók átlagosan a fizetésük 63 százalékára taksálták a nyugdíjuk mértékét. Idén ez az arány 55 százalékra csökkent, vagyis a munkavállalók érezhetően borúlátóbbak lettek. A középkorúakkal szemben a fiatalok jóval kevésbé számítanak már az állami gondoskodásra: a 35 évnél fiatalabb korosztálynak mintegy a fele gondolja, hogy kap egyáltalán nyugdíjat. Közülük sokan teszik fel azonban a kérdést, vajon mennyit ér majd az.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában