fogási napló

2018.02.22. 18:48

Szorítja a határidő a pecásokat

Közeleg a horgászati fogási naplók leadási határideje. A pecásoknak már csak néhány napjuk van, hogy kötelező és fontos dokumentumot leadják. Ezt február 28-ig annál a szervezetnél kell leadni, amelyiknél az állami horgászjegyet kiváltották.

Koszorus Rita [email protected]

Kaposvár, 2017. szeptember 16. Csalit dob be a Deseda-tóba egy horgász a XIX. Pontyfogó Világbajnokságon 2017. szeptember 20-án. MTI Fotó: Varga György

A fogási napló lényegében egy nyomtatvány, amelyben az állami horgászvizsgával és jeggyel rendelkező pecásoknak kell vezetni a horgászat vagy halászat során kifogott halakat. A bejegyzéssel szerzi meg a horgász a kifogott halak tulajdonjogát, tehát ha azt nem dobja vissza, hanem szákba kerül, azonnal be kell jegyezni.

Ezzel még általában nincs is baj, csakhogy a naplók leadását sokszor elfelejtik, tudtuk meg a Marcali és Vidéke Horgász Egyesület elnökétől. – Mostanáig a tagjaink kétharmada adta le a fogási naplót – mondta el kérdésünkre Kiss Lajos. – Február első napjától volt erre lehetőségük, s már csak néhány nap maradt. Ez azért is fontos, mert a leadott nyomtatványokat összesítik, és ez alapján tervezik a haltelepítéseket.

Tehát a horgászok érdeke is, hogy ne feledkezzenek meg a határidőről. – Ráadásul, aki nem adja le a fogási naplót, az kétezer forinttal drágábban válthatja ki az állami horgászjegyet – mondta Kiss Lajos. – Kilencven százalékban betartják a tagjaink, de mindig van egy réteg, aki nem érti, miért drágább számára a horgászjegy.

Ez leginkább azoknak fájhat, tette hozzá az egyesületi elnök, akik egyébként válthatnának jegyet 2018-ra, mert nekik is meg kell fizetni a kétezer forintot, ha elmulasztják a nyomtatvány leadását.

A napokban jelentette be Nyitrai Zsolt államtitkár, hogy a kormány online kérdőívben várja a horgászok véleményét az őket és a sportágat érintő elképzelésekről, javaslatokról. A hat feltett kérdésre az érintettek a horgaszokert.kormany.hu oldalon lehet válaszolni. Arra várják a választ, hogy induljon-e program a magyar vizek halgazdagságának visszanyerésére, valamint kapjanak-e kiemelt állami támogatást a horgász szervezetek, vagy vezessék-e be az egységes magyar horgászkártyát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában