az erdő hangja

2018.02.10. 09:16

Versenyre várják a madárbarátokat

Madárhang-felismerés, az elevenszülő gyík, a virágos kőris és a vágómadárfélék ismeretére is szükségük lesz azoknak a diákoknak, akik jelentkeznek a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) versenyére.

Koszorus Rita

Az egyesület idén huszonötödik alkalommal hirdette meg a Madarak és Fák Napja alkalmából országos versenyét. A megmérettetésre általános iskolás felső tagozatos diákok jelentkezhetnek, háromfős csapatokban március 5-ig.

Az MME így biztosít verseny lehetőséget azoknak a gyerekeknek, akik az iskolai órákon, szakkörökön, erdei iskolákban és természetjárás során szerzett tudásukat szeretnék összemérni az ország más részein élő diákokkal. De az őket körülvevő élővilágra és a természetvédelem fontosságára is igyekeznek felhívni a fiatalok figyelmét. Az első Madarak és Fák napját a kor neves ornitológusa, Chernel István szervezte 1902-ben. Bár azóta már több mint száz év telt el, a természetvédelem fontossága azóta sem veszített jelentőségéből.

A kiírásra 10-14 éves általános iskolások jelentkezését várják, akik iskolájukhoz legközelebb eső területi fordulókra jelentkeznek. Itt írásbeli feladatokat és különböző madárfajok – mint nagy lilik, bölömbika, vagy éppen nádirigó – hangját kell felismerniük. De a témák között szerepelnek a sólyomfélék, a Kiskunsági Nemzeti Park, vagy a 2018-as év hüllője is.

Az itt első helyezést elérő csapatok az országos döntőben versenghetnek Kecskeméten a győzelemért. A területi versenyekre az MME weboldalán lehet jelentkezni elektronikus formában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában