Helyi közélet

2018.03.10. 20:00

Új arculatot kapnak a belvárosi üzletek Kaposváron

A város úgy határozott a legutóbbi közgyűlésen, hogy nem emeli az üzletek, szórakozóhelyek bérleti díjait az idén. Érdeklődésünkre elmondták, ennek nem az az oka, hogy sok a kihasználatlan üzlethelyiség, hiszen az önkormányzati bérlemények mindössze öt százaléka üres. Sikeresnek értékelték a fiatal vállalkozók üzlethelyiséghez juttatásának programját.

Kovács Gábor

Az elmúlt években több esetben is a közgyűlés által elfogadott minimális bérleti díjnál alacsonyabb mértékű bérleti díj mellett hasznosították a belvárosi ingatlanok egy részét, válaszolta kérdésünkre a kaposvári önkormányzat. Azért nem javasolták a bérleti díjak 2018. évi emelését, mert a gazdaságfejlesztő programjukkal összhangban a helyi vállalkozások versenyképességének megőrzését, valamint a bérlői fizetési kötelezettségek pontos betartását tekintik legfontosabb célnak.

Hozzátették: jelenleg az önkormányzati bérlemények öt százaléka üres. Ez elenyésző százaléka a teljes ingatlanállománynak, melynek hasznosítására folyamatosan jelennek meg pályázatok.

A 35 év alatti fiatal vállalkozók részére 2014-ban írtak ki pályázatot, két évre vonatkozó bérleti díjjal. Az eredeti programban kilenc üzlet szerepelt, ebből kettőt piaci alapon adtak bérbe, egyet pedig értékesítettek. A bérbeadástól számított harmadik évtől a bérleti díjakat a vállalkozás pénzügyi eredményei alapján eltérő mértékben megemelték.

A 35 év alatti fiatal vállalkozók a következő tevékenységi körök alapján bérlik az üzlethelyiségeket: kávézó, ajándék kereskedelem, képkeretezés, rendezvényszervezés, divatáruüzlet, számítástechnikai szolgáltatás, informatikai képzés, marketing és média stúdió.

Kaposvár történelmi városmagjának fenntartható és gazdaságélénkítő szempontú fejlesztése előtt állunk az önkormányzat szerint. A program 21 belvárosi üzlethelyiséget érint, ezek mindegyike helyi védelemmel érintett épületben található. Az üzlethelyiségekbe a homlokzathoz illeszkedő, egységes portálokat építenek be. Ezen felül azokban az üzlethelyiségekben, amelyek műszaki paraméterei lehetővé teszik, új, korszerű gázfűtési rendszert alakítanak ki. Ahol a gázfűtés nem lehetséges, ott elektromos fűtést alakítanak ki.

A villamoshálózatot is korszerűsítik. Az önkormányzat pályázatot ír ki a helyi védettségű épületek felújításához szükséges támogatási keret terhére, amelyhez 35 millió forintot biztosít az önkormányzat. A pályázatban a projekt által érintett üzlethelyiségek feletti homlokzatrészek felújítására a társasházak 50 százalékos támogatást igényelhetnek az önkormányzattól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában