segítség

2018.03.10. 14:50

Támogató szolgálat segíti a somogyi mozgáskorlátozottakat

Hamarosan új támogató szolgálat indulhat Barcson a mozgáskorlátozottaknak, ha sikerül megteremteni ennek feltételeit. Ezzel a megyei helyzet jobb lesz, mint az országos átlag. Tabon tavaly decemberben nyílt, és Kaposváron is működik járási támogató szolgálat, hogy megkönnyítse a fogyatékkal élők mindennapjait.

Kovács Gábor

Három új támogató szolgálat kezdhette meg működését Somogyban 2017-2018-ban azzal, hogy most a barcsira is lehetőséget kaptak, mondta érdeklődésünkre Hegedüs Lajos, a Mozgáskorlátozottak Somogy Megyei Egyesületének elnöke. – Ezzel azonban még nem oldódik meg minden gond, hiszen az alapfeladatokra kapott forrásokból hétvégén nem tudnak szolgáltatni, és az autóik is 16-20 évesek, kivéve azt, amelyiket Tabra vásárolták.

A támogató szolgálat több területen is igyekszik segíteni a fogyatékossággal élőknek. Információt nyújtanak az érintetteknek az ellátórendszerekről. Személyi segítséget biztosítanak, amely az önállóságot, és az otthon, valamint a családban maradást szolgálja. Segítenek az életvitelben, öltözködésben, tisztálkodásban, étkezésben, elkísérik a rászorulókat a boltba vagy az önkormányzathoz. Speciális szállítást adnak, ami a kerekesszékeseket segíti a közlekedésben.

Hegedüs Lajos szerint amióta azonban a támogató szolgálatok fenntartása megszűnt kötelező önkormányzati feladat lenni, az országban sok helyütt kiszálltak belőle az önkormányzatok, mert nincs ellátási kötelezettségük.

– Ma már jellemzően egyházi vagy civil szervezetek működtetnek hasonló támogató szolgálatokat – mondta. – De nincs nagy tolongás, mert hosszú a várakozási idő, amíg engedélyt és finanszírozást kapnak, illetve egyes feltételeket maguknak kell előteremteniük az induláshoz. Emiatt egyre inkább visszaszorul a támogatottak köre és a területi lefedettségük. Míg korábban a fogyatékossággal élők 12 százalékát, ma mindössze a 4 százalékát érik el. A négyszáz hasonló szervezet száma mára kétszáz felettire csökkent, bár erről nincs nyilvános adat.

A barcsi járási támogató szolgálat finanszírozására a Nemzetgazdasági Minisztérium befogadta a kérelmüket, azonban irodát és járművet az egyesületnek kell biztosítania az induláshoz. Hegedüs Lajos úgy tájékoztatott, hogy a barcsi önkormányzat átad nekik egy épületet, ezt azonban az egyesületnek át kell alakítania, ami kétmillió forintba is kerülhet. – Egy autót is kell vásárolnunk a támogató szolgálat számára, de a forrásaink végesek – mondta Hegedüs Lajos, a Mozgáskorlátozottak Somogy Megyei Egyesületének elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában