Somogyvár

2018.03.26. 14:47

Valódi otthont kapnak az állami gondozott gyerekek

Felhúzták a bokrétát a somogyvári gyermeklakóotthonra, amely negyven fiatal elhelyezésére lesz alkalmas. A bokrétaünnepségen Móring József Attila, országgyűlési képviselő úgy fogalmazott: otthont adnak az állami gondozott gyerekeknek az új épületekben.

Koszorus Rita

Somogyvár, 2018. március 26. Móring József Attila, a Fidesz országgyűlési képviselője és képviselőjelöltje, Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár és Bátori Zsolt a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság főigazgatója (b-j) az állami gondozott gyerekek számára épülő lakóotthonok bokrétaünnepségén Somogyváron 2018. március 26-án. A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Ablak a világra elnevezésű, mintegy félmilliárd forintos projektje keretében épülő, kétszer tizenkét férőhelyes öreglaki és négyszer tíz férőhelyes somogyvári lakásotthon annak a 64, családból kiemelt gyereknek az ellátásához biztosít majd korszerű feltételeket, akik jelenleg a leromlott állagú, nem az elhelyezésükre épült öreglaki kastélyban élnek. MTI Fotó: Varga György

– Nagy öröm, hogy egy olyan fejlesztés készül, ami a gyerekek jövőjét szolgálja – mondta Móring József Attila. – Az pedig, hogy itt az egykori polgármesteri hivatal helyén építik fel a lakóotthont bizonyítja, hogy Somogyvár a közösség tagjainak tekinti a gyerekeket.

A somogyvári lakóotthon kialakítására 280 millió forintot fordítanak, mondta el kérdésünkre Szövényi Balázs, a II. Rákóczi Ferenc Gyermekotthon igazgatója. – Somogyváron négy lakásotthont alakítunk ki egyenként tíz fő elhelyezésére – mondta az igazgató. – Ezenkívül Öreglakon két tizenkét fős lakásotthont építünk, így összesen 64 gyermek elhelyezését tudjuk megoldani korszerű körülmények között.

Szövényi Balázs hozzátette: ez egy nagy adósság volt az állami gondozott gyermekek felé, hiszen ilyen körülmények között sokkal jobb esélyük van egy sikeres életre, mint zsúfolt intézményekben.

Fotós: MTI – Varga György

Czibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) szociális ügyekért és társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkára a somogyvári ünnepségen hangsúlyozta: a magyar gyermekvédelem megújítása utolsó fejezetéhez érkezett.

– A kormány célja, hogy bezárjuk az összes olyan gyermekotthont, amelyek korszerűtlen infrastruktúrájú és zsúfolt – mondta az EMMI felelős államtitkára. – A gyermekek megérdemlik, hogy valódi otthonra leljenek. Ez a kiváltási folyamat 2019 végére be is fejeződik, még tizenhárom ilyen intézmény van és ezeket be fogjuk zárni.

Erre a célra a kormányzat hatmilliárd forintot költ, de több más program is zajlik. – Fontos, hogy a gyerekek, amikor kilépnek az életbe, valódi esélyt kapjanak – tette hozzá Czibere Károly. – A gyermekvédelem nem lehet egyenlő az elkallódással, hasznos útravalót kell kapniuk a fiataloknak, ezért egymilliárd forintos programot indítottunk az életkezdési esélyek javítására. S az infrastrukturális fejlesztésekre a nevelőszülőknél, a humán erőforrás fejlesztésére és a területi gyermekvédelmi ellátásra is milliárdokat fordít a kormány.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában